Komplikációk nehezíthetik az iPhone 14 startját

A kínai koronavírus zérópolitika lassíthatja a gyártás megkezdését.

Lassan reagált a kínai állam a koronavírus járvány kirobbanására két és fél éve, most pedig a rendkívül nehezen megállítható omikron variánsok kapcsán hoztak olyan szigorú döntéseket, amelyek kimenetele a várhatóan évekig velünk maradó vírus miatt megkérdőjelezhető, a zérópolitikával és totális lezárásokkal járó gazdasági és szociális katasztrófa viszont egyre nyilvánvalóbb. Sanghaj hetek óta teljes lezárás alatt van, és a kínai kikötők mellett is több ezer szállítóhajó rostokol, a lezárt területeken pedig nem csak gyártók és a beszállítók dolga nehéz (egyes üzemek működhetnek ott alvó munkásokkal, mások nem), hanem a helyi lakosságé is, amelyet néha szó szerint bezárják saját lakásukba.

Ezek lesznek az idei iPhone-ok méretei állítólag.
Ezek lesznek az idei iPhone-ok méretei állítólag. (forrás: MacRumors) [+]

A vírushelyzet semmiképp sem ideális, és érzi ezt az Apple is, amely a South China Morning Post szerint pont erre reagálva a lehető leghamarabb megkezdené az iPhone 14 gyártását főpartnere, a Foxconn segítségével. Ehhez rengeteg új gyári dolgozót fel kellene venni, hiszen a meglévők a forgalomban lévő modellek előállításával vannak elfoglalva, most viszont épp azt a Csengcsout zárták le a vírus miatt legalább jövő hét keddig, ahol a Foxconn legnagyobb üzeme működik és a felvétel folyik.

iPhone 14 koncepció, kameralyukkal
iPhone 14 koncepció, kameralyukkal (forrás: MacRumors)

A forrásoldal megjegyzi: ötből három-négy iPhone a bérgyártó csengcsoui üzemében készül, és a dolog kellemetlenül érinti az Apple meglévő modelljeit is, egyre komolyabbak ugyanis a logisztikai gondok a nyersanyagok és komponensek szállítmányozása körül. Ha minden igaz, a meglévő dolgozók speciális körülmények között, gyakorlatilag a gyártól a munkásszállóig a világtól hermetikusan elzárva mozognak, így működik a termelés, de egyre nehezebben. Bár a mostani lezárás a tervek szerint csak egyhetes, az esetszám függvényéven egy jócskán elnyúlhat, lásd ez egy hónapja elcsendesedett Sanghajt, ahol a következő hetekben és csak lépésről-lépésre indulhat újra az élet – a következő fertőzéshullámig.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Hirdetés