Konferencia a TETRA és az EDR jövőjéről

A magyarországi készenléti szervek híradásának korszerűsítése céljából kiépített, TETRA-technológián alapuló Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer budapesti átadásának évfordulóján, 2007. április 5-én Professzionális Mobiltávközlési Nap 2007 elnevezéssel szervezett nemzetközi konferenciát a Miniszterelnöki Hivatal Készenléti Szervek Irodája, a T-Mobile, a Pro-M Zrt. és a TETRA Forum Hungary Egyesület. Az első alkalommal megrendezett, nemzetközi esemény fővédnöke Dr. Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter volt. A nagyszabású konferenciát Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, valamint Simon Géza, a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási informatikáért felelős kormánybiztosa nyitotta meg.

A konferencián többek között előadást tartott Phil Kidner, a TETRA MOU Association világszervezet vezérigazgatója, aki a TETRA-technológia jelenéről és jövőjéről beszélt, a holland és a finn rendszer sokéves tapasztalatait pedig Hans Borgonjen, a világszervezet igazgatósági tagja és Seppo Seitsonen, a finn Pöyry Telecom Oy szakembere osztották meg a résztvevőkkel. A hazai rendszer kiépítésének sikeréről és tapasztalatairól – mások mellett – Czirok Ferenc ezredes, a BRFK Gazdasági Szervek Híradástechnikai és Informatikai Főosztályának vezetője, valamint Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója és Tremmel János, a T-Mobile fejlesztési igazgatója szóltak.

A konferencia kiemelt témájaként a ma már országos EDR előnyei, működésének hazai és nemzetközi tapasztalatai szerepeltek. Az EDR egy rendkívül magas rendelkezésre állást biztosító, zárt rádiótávközlő rendszer, melynek célja, hogy professzionális, hatékony és biztonságos összeköttetést valósítson meg a készenléti és rendvédelmi szervek között akcióik kivitelezése során. Az EDR TETRA-technológiával (Terrestrial Trunked Radio) valósul meg és a szolgáltatás tervezett magyarországi felhasználói többek között a Rendőrség, a Határőrség, a Tűzoltóság, a Katasztrófa-védelem, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Büntetés-végrehajtás, a Honvédség és a Nemzetbiztonsági Szolgálatok. Az országos hálózatban jelenleg 227 bázisállomás működik, amelyek 42 ezer készülék használatának technikai háttérbázisát biztosítják. A magyar rendszer Európa egyik legkorszerűbb és létszámarányában legkiterjedtebb készenléti rádiórendszere. A hálózat megvalósítása és üzemeltetése a Magyar Telekom Csoport leányvállalataként a Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. (Pro-M. Zrt.) feladata.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a szerződésünkben foglaltaknak megfelelően pontosan sikerült átadnunk az országos hálózatot, amelyet a budapesti, 2006. április 5-én történt rendszerátadás után, rekordidőn belül, 9 hónap alatt sikerült megvalósítanunk. Az országos átadást követően a projekt első nagy szakasza lezárult, de a munka jelentős része csak most kezdődik számunkra, hiszen a Pro-M a hálózat kiépítésén túl, a szolgáltatást és a hálózat üzemeltetését is vállalta az elkövetkezendő 10 évre. A Professzionális Mobiltávközlési Nap 2007 konferenciával, a budapesti EDR átadásának első évfordulóját ünnepeljük április 5-én. A rendezvényt minden évben ugyanezen a napon tervezzük megtartani, amellyel hagyományt teremtenénk a professzionális mobiltechnológiák népszerűsítésére Magyarországon” – mondta Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója.

Azóta történt

Hirdetés