Lenyeli a Trump-tarifák terheit az Apple?

Egy ismert elemző szerint a Kínából érkező termékekre vonatkozó új vámok ugyan érzékenyen érintik az Apple-t, Cupertino azonban nem a vásárlókon fogja a többletköltségeket leverni.

Rendületlenül folyik a gazdasági adok-kapok az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság között, melynek a Huawei ügy csak az egyik állomása, rengeteg kínai és amerikai céget is negatívan érint mindenféle vámtarifa bevezetése. A minap a Trump-adminisztráció újabb 10%-os vámtarifát jelentett be szeptemberi bevezetéssel 300 milliárd dollár értékű, Kínából érkező importtermékre, és mivel ilyenek az Apple termékei is, sokan tartanak attól, hogy az iPhone-tól kezdve az iPaden át a MacBooking minden kütyü amerikai ára emelkedni fog. Az elismert elemző, Ming-Chi Kuo egy befektetőknek szánt bejegyzésben ugyanakkor megjegyezte: az Apple alighanem előre felkészült a negatív gazdasági fordulatra, és a rövidtávú áremeléseknek elébe menve csökkenti a közeljövőben a kínai üzemektől és beszállítóktól való függést.


[+]

Két éven belül komolyabban lazulhat a Kínára való ráutaltság, középtávon pedig hajlandó a vámtarifa miatt emelkedett gyártási extra költségeket lenyelni ahelyett, hogy a vásárlókon verné azt le. Ami az iPhone-t illeti, Kuo szerint nem lesz egyszerű az amerikai vásárlói igényt Kínán kívüli gyártással lefedni, erre 2020-ig várni kell, szemben az iPaddel, amely könnyebben átvészelheti az átmeneti időszakot. Az Apple Watchot 2020-tól kezdhetik Kínán kívül összeszerelni, míg a Mac vonal nagyobb mennyiségben 2021-ben állhat át ezekre a területekre. Cinikus olvasóink persze megjegyezhetik: az Apple termékek eddig se voltak olcsók, viszont az váratlan (és az amerikai vásárlók oldaláról üdvözölendő) változás lenne, ha a gazdasági háború Cupertinót érintő vetületét Cupertino saját zsebből fedezné.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

  • Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága

    Ebben a készülékben nincs különösebb izgalom, minden pont ott van és úgy működik, mint tavaly. Azt biztos nem mondhatjuk rá, hogy a ennyi pénzért hülyének is megéri.

  • Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

    A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

  • Apple iPad (2018) - régi ismerős

    Az amerikai gyártó nem sokat változtatott az új iPad dizájnján, maradtak a kitaposott ösvényen. Az ára viszont kellemesebben alakul, ami miatt biztosra vehető a siker.

Hirdetés