Hirdetés

LG blog: Hasznos widgetek a mindennapokra

Rögtön a dolgok közepébe ugrani jó dolog, tegyük is meg ezekkel az androidos widgetekkel kapcsolatban! Elsőként rögtön megemlíteném a zöld robotos körökben eléggé ismert APNdroid nevezetű egyszerű kapcsolót, melynek funkciója mindössze annyi, hogy lekapcsolja az összes mobilnet hozzáférésünket, így kímélve az akkumulátort és a net-keretünket is. A legújabb verzióban már paraméterezhető többek közt az is, hogy az MMS-eket engedélyezze-e.


Jobbra az APNdroid opciói, balra az Audiomanager kétféle méretben

Szintén beállításokhoz kapcsolódó hasznosság az AudioManager Widget, mely a különböző csatornák (zene, riasztás, hívás, beszéd stb.) hangerejét mutatja, ezekre kattintva egymástól függetlenül is állíthatjuk ezeket.

Amíg az APNdroid az internetezésre használható adatmennyiséget és az erőforrásainkat tartalékolja, addig a Multicon a főképernyőnk szabad felületét próbálja meg takarékosan felhasználni. Teszi ezt oly módon, hogy az egyes widgetek valójában egy több (és szabadon cserélhető) ikonból álló indítófelületként funkcionálnak. Egy ilyen widget maximum háromszor tizenkét ikont tartalmazhat, melyeket nem az adott widgetre ráhúzva, hanem annak beállításaiban tudunk módosítani.


Támadnak a dobozolt robotok!

A Recent Contacts segítségével a közelmúlt kommunikációs eseményeit követhetjük nyomon. Az egy sornyi widget 3 oldalon, oldalanként három-három kontakt fényképét és nevét rakja ki, a sorrend a legutóbbi kapcsolat (hívás vagy SMS) idejétől függ. Az ikonok felett apró piktogramok jelzik a legutóbbi események típusát, egy személyre bökve pedig egy felugró ablakban kapunk részletes információt a hívásokról, az utolsó egy-két üzenetünkről, valamint innen rögtön az üzenetírásra és hívásra is adhatjuk a fejünket.

A Messaging Widgets az előzőhöz hasonló funkciókkal bír, azonban - ahogy a nevéből is kitűnik - a készítők főként az üzenetírásra gyúrtak. A háromféle méretű és elrendezésű, átszínezhető minialkalmazás segítségével a főképernyőnkön a legutolsó kommunikációnk másik résztvevőjéhez kapcsolódóan választhatunk funkciókat – hívás és SMS küldés – de beállítástól függően lehet csak az üzenetváltásainkat figyelő widgetünk, vagy köthetünk minden funkciót és az események figyelését egy adott személyhez is. A kuriózum a dologban a – megtévesztően - QR-nek (Quick Reply) nevezett funkció (elsőre én legalábbis nagyon vakartam a fejem, hogy mi köze az egésznek a QR-kódokhoz), mely egy felugró válaszképernyőt jelent, így nem kell az üzeneteket megnyitnunk, ha válaszolni akarunk egy bejövő SMS-re. Elegáns (vagy vagány – ízlés kérdése) megoldás, hogy ilyenkor a küldés parancs a telefon megrázásával vagy lefelé fordításával is kivitelezhető.

Ha valaki minimalista jegyzettömbre vágyik, annak ajánlom a Memo Widgetet, mely a monitorra ragasztgatott post-it cetlik retro életérzését adhatja a stílus kedvelőinek. A widgeteink méretezhetők, a háttér és a betűszín egyaránt szabadon variálható.

Aki a komolyabb szervezői funkcionalitás híve, az örülni fog az Android Agenda Widgetnek, mely egy főképernyős naptár, amit szanaszét lehet variálgatni. Megadható, hogy melyik naptár(ok)ból vegye elő időbeosztásunkat – természetesen minden naptárunk kaphat külön widgetet is. 1x1-től 4x4-ig az összes méretvariáció adott, sőt, mindent témázhatunk, már ha tudunk választani a témák és színek kombinációjából. A megjelenítés formája, az egyes bejegyzések tördelése és a frissítési ráta egyaránt állítható, mindezek mellett az alkalmazás képes együttműködni néhány feladatkezelő programmal is.

Ha már az időbeosztásnál járunk, megemlítenék két óra alternatívát is, melyek közül az első egy DigiClock nevű apróság. Szolidsága kimerül egy 24 illetve 12 órás nézetet kínáló, témázható digitális órában. Ezen felül mindössze annyit tud, hogy megválasztható, melyik feltelepített alkalmazásunkat indítsa el, ha rábökünk.

Az azonos szekcióban induló Sense Analog Clock kapcsán nem véletlen a deja vu, a program a HTC droidos készülékeiben megtalálható programcsomag „szökevénye”. A nagy, jól olvasható óra mellé jár egy szép kis időjárás ikon, mely alatt az aktuális klíma leírása is olvasható, az ikonra kattintva pedig részletes előrejelzést tekinthetünk meg. Ezen felül kapunk egy rendszer-információs sávot is (szabad RAM és háttértár, töltöttség és akksi hőmérséklete – bár erre kíváncsi lennék, hogy működik-e valakinek akármelyik ilyen program is...), az órák számát mutató rész jobb alsó sarkában található kis ikontól pedig megtudhatjuk a Hold aktuális állását is.

Utóbbi funkcióra egyébként ajánlom a beszédes nevű Sun and Moon widgetet, mely a NASA Napról és Holdról készített fotóival díszíti képernyőnk, választható méretben. Akit nem áldottak meg az égiek csillagászati vénával, azok választhatják a Moon nevű egyszerűsített apróságot is. Vérfarkasok előnyben.


A jobb oldali képen felül a Moon, alul a Sun and Moon widget legnagyobb méretben

A következő bejegyzés androidos zenelejátszókról fog szólni.

Inarus

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés