Majdnem két kamera került a Galaxy S8 hátlapjára

A Galaxy S8 és S8+ új kezdet a Samsung mobilos portfóliójában, és nem csak azért, mert kiemelt figyelmet ígér a gyártó a biztonság területén, hanem azért is, mert az enyhén ívelt, 2960 x 1440 pixeles Infinity Display gyakorlatilag leradírozta a felesleget az előlapról. Ennek esett áldozatául az eddig alul található, home gombba épített ujjlenyomat-olvasó is, és bár az új, virtuális gombot lenyomva taptikus visszajelzés imitálja a billentyű helyét, biometrikus azonosításból ezen az oldalon csak írisz- és arcalapú maradt. Az előbbi kétségtelenül biztonságos, csak nem a legpraktikusabb, míg az utóbbi gyors, az újabb hírek szerint ugyanakkor nem lehetetlen kicselezni.

A Vietnamból kiszivárgott prototípus hátlapján két lencse és nulla ujjlenyomat-olvasó van
A Vietnamból kiszivárgott prototípus hátlapján két lencse és nulla ujjlenyomat-olvasó van. Forrás: Có Phải Mèo Đâu [+]

Az ujjlenyomat-olvasó tehát a hátlapra vándorolt, méghozzá az f/1,7-es rekeszértékű lencse mellé, amit így nem lesz túl nehéz véletlenül összetapogatni. A most kiszivárgott prototípusok, ha hitelesek, ugyanakkor megerősítik a korábbi pletykákat: tervbe volt véve a dupla hátlapi kamera használata. Ez az elrendezés és a biometrikus azonosító hiánya egy másik szóbeszédnek is ad némi hitelt: a Samsung „régi helyére”, csak az immáron a képernyő részévé vált, virtuális home gomb alá szánta az ujjlenyomat-olvasót, a Synaptics azonban nem tudta ezt határidőre kifejleszteni. Mivel időközben a Samsung félvezető részlege árulkodott az Exynos 8895 dupla hátlapi kamerás képességeiről és nyár végéig biometrikus vonalon is technológiai áttörés történhet, nem lehetetlen, hogy az S8-ból kimaradt újítások végül a Note8-ban bukkannak fel.

a home virtuális gomb lenyomását klikkelő, taptikus visszajelzés kíséri
Állítólag a taptikus visszajelzésű home gomb alatt lett volna az ujjlenyomat-olvasó, ami végül a hátlapra került [+]

A hátlapi kamera tehát maradt egyelemes és 12 megapixeles, azonban hardverben és szoftverben is történtek változások. A SamMobile úgy tudja, mindkét tavalyi szenzort továbbfejlesztették. A felhasználók az AIDA64 segítségével a Sony IMX260-as vagy Samsung ISOCELL S5K2L1-es fényérzékelő lapkára bukkanhattak az elődmodellekben (szinte teljesen megegyező paraméterekkel és Dual Pixel technológiával), az S8-ban viszont már az IMX333 és a S5K2L2 kötött ki. A szenzorméret 1/2,55"-es, a felbontás pedig 4032 x 3024 pixeles maradt, így aztán drasztikus változásokra nem lehet számítani minőségben, előrelépésére viszont mindenképp.

Hátulra került az ujjlenyomat-olvasó
Lehet, hogy a hátlapon „csak” egy lencse van, az új képfeldolgozó algoritmus ugyanakkor előrelépést ígér minőségben [+]

Az új, multiframe image processing nevű megoldás ugyanis szituációtól függően több, gyors egymásutánban lőtt képből gyúr össze egy részletgazdagat és nagy dinamikájút, és valami hasonlóval villog a Google HDR+ algoritmusa is. Az előlapi kamera már felbontásban is előrelépett, sőt: a 8 megapixeles modul (Sony IMX320 vagy Samsung S5K3H1) autofókuszt is kapott, a lencse maradt f/1,7-es rekeszértékű. A két phablet hazánkban április 28-án kerül forgalomban, azok viszont, akik időben időben előrendelik, 20-án megkaparinthatják az 5,8" vagy 6,2"-es variánst.

Azóta történt

Előzmények

  • 20 millió Galaxy S8 állhat készen a startra

    DJ Koh ígéri: nem lesz készlethiány – sőt: az S7 kezdetben elérhető mennyiségének a duplája áll majd rendelkezésre. A magyar előrendelés részletei is kiderültek.

  • Több innováció csak a Galaxy Note8-ban köt ki?

    Elhangzott korábban, hogy a Galaxy S8 kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval és dupla hátlapi kamerával érkezik. Időszűkében ugyanakkor a tippek szerint ezek csak az őszi phabletben kötnek majd ki.

Hirdetés