Már tesztelik a grafén alapú akkumulátorokat

Az amerikai Real Graphene bejelentette, hogy a technológia készen áll a tömeggyártásra és forgalomba helyezésre.

Az amerikai Real Graphene bejelentette, hogy a grafén alapú akkumulátorok készen állnak a tömeggyártásra és piaci forgalomba helyezésre, a Real Graphene már piacra dobott egy grafén alapú külső akkumulátort, több gyártó pedig már teszteli a technológiát, noha konkrét márkanevek nem hangzottak el. A grafén akkumulátorok egy éven belül megjelenhetnek, jellemzően csúcskészülékekben.

Real Graphen power bank.
Real Graphen power bank

A gyártó által alkalmazott technológia a jelenlegi lítium akkumulátor továbbfejlesztése. A lítium-ion akkumulátorok a lítium-ion reverzibilis cseréjén alapulnak egy pozitív elektród, jellemzően lítiummal vegyített fém-oxid (leggyakrabban kobalt-dioxid vagy mangán) és egy negatív grafit elektród között. Az új megközelítés lényege, hogy a grafitot egy grafénnal bevont elektródra cserélik és módosítják az elektrolitok összetételét.

A szén hexagonális kristályszerkezetű módosulatának egy atom vastagságú rétege.
A szén hexagonális kristályszerkezetű módosulatának egy atom vastagságú rétege.

A newtoni fizika alapján nehezen leírható tulajdonságokat mutató grafén előállítása továbbra sem olcsó, noha az ár mérséklődött az elmúlt években, plusz igen kis mennyiség is elegendő; egy grafén lap mindössze egy-öt atom vastagságú. A gyártás költsége viszont nem változik érdemben, mivel a grafén réteg integrálása alapvetően nem változtatja meg a jelenleg is használt lítium-ion akkumulátorok lényegi tulajdonságait, nincs szükség új gyártósorokra vagy új formatervekre.

Nagyfelbontású transzmissziós elektronmikroszkóppal (HRTEM-mel) készült felvétel grafénrétegekről
Nagyfelbontású transzmissziós elektronmikroszkóppal (HRTEM-mel) készült felvétel grafénrétegekről (forrás: Wikipedia) [+]

A Real Graphene vezérigazgatója, Samuel Gong elmondta, a technológia alkalmazása mindössze 30%-kal emelné meg az akkumulátorok előállítási költségét, cserébe sokkal kedvezőbb tulajdonságokkal bíró egységeket jelent. Egy 3000 mAh-s telep nulláról 20 perc alatt tölt 100%-ra 60 wattos teljesítmény mellett, átlagosan 1500 töltési ciklust garantálva szignifikánsan alacsonyabb hőtermelés mellett.

Azóta történt

  • Bőven elég a villanyautók mostani hatótávja

    Amíg nincs alapvető technológiai ugrás az energiatárolásban, addig egyszerűen fölösleges, hogy a napi ingázáshoz is állandóan cipeljük magunkkal a felesleges tonnákat, miközben a fenekünk alatt lévő, zömmel kihasználatlan telepből négy másik városi autót zöldebbé tehetnénk.

Előzmények

Hirdetés