Hirdetés

Megduplázza a tempót az új UFS szabvány

A 3.0-s verzió az autóipart is célba veszi, ahol jól jön majd a teljesítménye.

A JEDEC bejelentette, hogy elkészült a UFS (Universal Flash Storage) nevet viselő flashmemória-szabvány új verziója, amely a 3.0-s jelzést kapta. Az előző generációs fejlesztéshez képest a legnagyobb újítás a MIPI M-PHY HS-Gear4 megjelenése, ami a korábbi HS-Gear3 specifikációhoz képest a duplájára, azaz 11,6 Gbps-ra növeli a csatornánkénti információátviteli sebességet. A csatornák száma marad kettő, így a teljesítmény összesen 23,2 Gbps lehet. Ez a mobil eszközök szintjén nagyon kellemes tempót biztosíthat, valószínűleg a termékekbe kerülő NAND flashmemóriák egy darabig meg sem fogják közelíteni az új elméleti határokat.

A 3.0-s UFS esetében a JEDEC, a nagy teljesítmény energiahatékony elérése érdekében továbbra is a MIPI szövetség összekötőrétegeit veszi át. Itt egészen pontosan a MIPI M-PHY v4.1-es fizikai, illetve a MIPI UniProSM v1.8 transzport rétegre vonatkozó specifikációkról van szó. Emellett frissült a UFS HCI-re vonatkozó szabvány is, amely szintén 3.0-s szintre lépet. Ez segíti a rendszerdizájn egyszerűbb tervezését, méghozzá azáltal, hogy definiál egy szabványos HCI-t. Innentől kezdve tehát eltérő vezérlőhardver mellett is lehet általánosan megírt vezérlőszoftvert használni.

Az új UFS szabvány lehetővé teszi még az alacsonyabb fogyasztást, illetve a legújabb NAND flash technológiák használatát. További kiegészítés az eszköz egyes hibáinak feljegyzése, illetve az előre definiálható hőmérséklet-tartomány, amit átlépve a rendszer hibajelzést küldhet. Ez közvetve az autóipar megcélzását jelenti, ugyanis az UFS 3.0 már kiterjesztett hőmérsékleti viszonyok (-40°C-tól +105°C-ig) mellett is üzemképes, méghozzá nagyobb adatbiztonságot garantáló, további fejlesztésekkel.

Megújult még az Universal Flash Storage (UFS) Card Extension szabvány is, de az 1.1-es verzió csupán kisebb javításokat kapott az 1.0-s specifikációhoz viszonyítva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés