Megjöttek a Zenfone-ok Európába

Párizsba hívta össze az európai médiát az ASUS - illetve annak technológiával, kommunikációval foglalkozó részét. Ment is a találgatás, amikor legutóbb ilyen eseményt szervezett a tajvani cég - akkor Milánóban - annak egy Padfone 2 lett az eredménye, most is többen arra számítottak, hogy valami nagy durranásra készül a gyártó, hiszen maga a cég emblematikus elnöke, Jonney Shih tartotta a prezentációt.

Jonney a szokásos formában
Jonney a szokásos formában [+]

Jonney szokás szerint fergeteges formában volt, aki követte az élő közvetítést, ezzel biztosan nem fog vitatkozni. A nagy durranás azonban csak nem akart eljönni, nincs igazán új termék, de 10 millió eladott Zenfone után az ASUS úgy döntött, hogy ideje meghódítania az európai piacot is. A CES-en bemutatkozott Zenfone 2-es család kicsit átalakult, összesen háromféle modellről beszélhetünk, ám a Zenfone Zoom nincs ezek között, inkább lefelé bővült a paletta.


[+]

A legkomolyabb modell a ZE551-es kódszámú gép, amely a legújabb négymagos Intel processzort kapta meg, 5,5 inches Full HD kijelzővel, sötétben is jól teljesítő, 13 megapixeles hátlapi és 5 megapixeles előlapi kamerával. Az ASUS hosszasan méltatta a képkészítési tulajdonságokat, az általuk Super HDR-nek nevezett technológiát és a rossz fényviszonyok között készülő fotók világosságát. A Zenfone 2 ezen verziójának különlegessége, hogy 4 GB RAM-ot kapott, ami kiemelkedően sok. Az ASUS szerint 1 GB RAM a belépő szintre elég, ennek duplája megfelel a középkategóriás szintnek, 3 GB járhat a zászlóshajóknak, míg a 4 GB egy külön kategória, amit ők úgy neveznek, hogy Hercules.


[+]

A 170 grammos készülék hátlapján vannak a hangerőszabályozó gombok, a kijelző két kattintással feléleszthető, az akkumulátor 3000 mAh teljesítményű, az Android 5.0-s, a hátlap alatt pedig két microSIM fér el. A készülék úgynevezett dual-active módon kezeli a kártyákat, azaz két, egymástól elkülönített rádiós antennát használ, így akkor is elérhetők vagyunk mindig, ha az egyik SIM-en épp beszélgetés, illetve adatforgalom zajlik.


[+]

A középső készülék kódneve ZE550, ebben is egy Intel Atom Z3 processzor dübörög, ám a kijelző "csak" HD felbontású, a RAM pedig 2 GB méretű. Mindkét eszköz kapcsán az ASUS számos grafikont és sebességtesztet rakott fel a kivetítőre, amivel az Intel chipset erejét demonstrálták.


[+]

A készülékcsalád a ZE500-assal bővült, ami igazából szintén nem újdonság, gyakorlatilag a korábbi Zenfone 5-ről van szó, amely viszont 4G képességeket kapott, ebben még az Intel Z2560-as chipset dübörög. A telefon nem került egyelőre itthon forgalomba, Európában is csak a lengyel és az olasz piacon bukkant fel, ennek ellenére alkalmunk nyílt korábban tesztelni. Itt a kamera 8 megapixeles, a kijelző 5 inches, az akkumulátor pedig 2500 mAh teljesítményű.


[+]

A csúcsmodell ZE551 349 eurós áron nyit, a memóriában karcsúbb ZE550 249 euróért kelleti magát, a legolcsóbb ZE500 pedig 179 eurót kóstál. Információink szerint ez utóbbi hamarosan itthon is felbukkan, de remélhetőleg a két komolyabb modellre sem kell sokat várnunk. Ez viszont azt is jelenti, hogy a belépő szintű Zenfone 4 csendesen eltűnik, helyét kvázi a korábbi Zenfone 5 LTE-s verziója, a ZE500 veszi át a tajvani gyártó palettáján.


[+]

Az európai premierrel egy időben megújította az ASUS a ZenUI-ra keresztelt felhasználói felületét is. A frissítés már meg is érkezett több modellre, így például a Padfone S-re is és rengeteg fontos változást hozott. Egyrészt jelentősen bővült a szoftveres eszköztár, főleg a képmanipulálási szoftverek sokasodtak meg, a MiniMovie és a Collage is arra szolgál, hogy fotóinkból valami látványosat gyúrhassunk össze. Ami ennél fontosabb, hogy új szintre lépett a testreszabhatóság, a komplett ikonkészlet lecserélhető, számos extra animáció került a menübe, több helyen külön állítható a háttér (például az üzeneteknél), a telefon babrálása közben beérkező hívások és üzenetek pedig ablakban bukkannak fel. Bekerül a rendszerbe egy Kid Mode a gyermekek számára, illetve attól függően, hogy milyen mintát használva oldjuk fel a telefont kerülünk személyes, vagy munkahelyi módba.


[+]

A rendezvényen néhány új kiegészítő is szerepet kapott, van már az ASUS repertoárjában is jack dugóba tűzhető vaku, de lehet ennél durvábbat is tenni a hátlapra, ennek irgalmatlan fényereje van. Kapunk egy combos külső akkut (bár a 39 eurós ár nem  tűnik barátinak), illetve két, kör alakú kivágással rendelkező tokot is: a komolyabb 39, a kissé satnyább kivitel 29 eurót kóstál majd.


[+]

Láthatóan nagyon fontos a tajvani cég számára, hogy az európai rajt jól sikerüljön. A francia piacon extra akciókkal próbálnak vevőket szerezni (például a TV-shopokból ismert pénzvisszafizetési garancia is ide tartozik), ám mivel a Zenfone 2 család minden tagja kétkártyás, ezért elsősorban a kártyafüggetlen piacon számíthatnak sikerekre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

  • Mobilarena TV: Herkulesnek négy gigája van

    Az ASUS Zenfone 2 végre tényleg megjött Európába, a legkomolyabb, 4 GB RAM-mal rendelkező variánst mutatjuk be az adásban.

  • Asus Zenfone 2 - agya, mint egy planéta

    4 GB RAM-ot kapott a Zenfone 2-es készülékcsalád legkomolyabb darabja, a ZE551ML névre hallgató variáns. Másban is brillírozik, de a fotózás nem az erőssége.

Előzmények

  • ASUS sajtótájékoztató este hétkor

    Párizsban az ASUS bejelent valamit, mi pedig ott leszünk a francia fővárosban, hogy beszámoljunk az eseményről, amelyet az interneten élőben lehet majd követni.

  • Elstartolt az ASUS Zenfone 2

    Az ASUS remekül árazott termékcsaládja Tajvanon már megvásárolható, beleértve a 4 gigabájt RAM-mal felszerelt csúcsvariánst.

  • ASUS Zenfone 5 - harmónia öt inchen

    Nem lehet itthon hivatalosan kapni, pedig a középmezőny egyik legkiegyenlítettebb szolgáltatáskínálatú masinája a középső Zenfone.

Hirdetés