Megjöttek az új iPhone-ok

Sok-sok pletyka és várakozás után lerántotta az Apple a leplet az idei iPhone készülékekről. Fejlődés van, világmegváltás nincs.

Amikor tavaly az iPhone 6-ból és a 6 Plusból 6S és 6S Plus lett, elég sok fanyalgást lehetett olvasni, miszerint az Apple már nem fejlődik olyan dinamikával, mint korábban. Nem ők határozzák meg az irányt, csak követik azt (erre klasszikus példa a nagy kijelzős verzió kínálatba emelése, noha az ilyesmi ellen sokáig kardoskodtak a cég vezetői), de ettől még az iPhone-ok akkor is és most is megkerülhetetlen szereplői az okostelefonos piacnak. A néha már fanatizmusba is átcsapó márkahűség, illetve a gyártó nagyon okosan felépített brandje, no meg a múltja, egykori emblematikus vezére és jelenleg is az élmezőnybe sorolható, szűkös, de mondhatni csak csúcskategóriában szereplő modellkínálata már-már magától húzza lendületből is tovább az eladásokat. Jó példa erre, hogy egy frissen megjelent elemzés szerint 2016 második negyedévében az iPhone 6S volt a legnagyobb számban eladott okostelefon világszerte, a második helyre pedig a már két éve bemutatott iPhone 6 került, néhány százezer darabbal lenyomva a Samsung Galaxy S7 Edge-et.


[+]

Nézhetjük onnan is, hogy nagy volt a nyomás az Apple-ön a mai bemutató előtt, hogy tudják tartani ezt a szintet, de akár nyugodtak is lehettek, hogy bármit is dobnak piacra, az nagyon rosszul nem sülhet el. Természetesen a rendezvényt a szokásoknak megfelelően Tim Cook, a cég vezére vezette fel és szintén az ismert forgatókönyv szerint először a sikerekről beszélt. Többek közt arról, hogy 17 millió felhasználót ért el az Apple Music és mindjárt kezdődik a 10. Apple Music Festival. Az App Store kapcsán is elhangzottak számok: 140 milliárd letöltés és kétszer olyan sok bevételt termelt, mint a legközelebbi konkurense (nyilván a Play Store-ról volt szó). Az is elhangzott, hogy 500 ezer játék van fent a boltban, mostantól pedig a Nintendo is beszáll. Először a Super Mario Runs nevű appal.

Forrás: The Verge
Forrás: The Verge [+]

No, és akkor a két új iPhone. Nem meglepő módon iPhone 7 és 7 Plus a nevük. Az eltérésekkel érdemes kezdeni, ami jellemzően a méretből adódik, a kisebbik 4,7 hüvelykes, 750 x 1334 pixeles, a nagyobbik 5,5 hüvelykes, 1080 x 1920 pixeles kijelzőt kapott. 1960 mAh-s akkumulátor van a sima verzióban, a Plus viszont 2910 mAh-s telepet kapott, az energiahatékonyabb chipsetnek köszönhetően az üzemidő mindkét modellnél kicsit nőtt, ugyanolyan használat mellett átlagosan egy órával tovább bírják szuflával, mint a korábbi verziók, a gyártó 14 és 15 órányi WiFi-s böngészési időt specifikál. A kijelző egyébként 25%-kal fényesebb lett mindezek mellett. Úgy tudni, hogy a kisebbik modell 2 GB, a nagyobbik 3 GB RAM-ot kapott.


[+]

A másik eltérés a kamerában keresendő, mindkét iPhone 12 megapixeles fotókat tud lőni, de a Plus hátlapján két modul is van. A másodlagos ugyanis egy 52 mm-es gyújtótávú lencse, amivel pont kétszeres optikai zoomot kapcsolhatunk, de elhangzott, hogy a digitális zoom minőségét is nagyban javították, ha még közelebb szeretnénk hozni a témát. Ez a kettős kamera jó lesz majd arra is, hogy egy algoritmus segítségével portré módban a hátteret elmossa, de az majd csak egy későbbi frissítéssel válik majd elérhetővé. Ennél sokkal fontosabb, hogy mindkét modell kapott optikai stabilizárort és négy ledes, kéttónusú villanót. Az előlapi kamera 7 megapixelesre hízott.


[+]

A két iPhone hardvere jelentősen megújult, az A10 Fusion nevű chipset immáron négy processzormagot tartalmaz, ebből kettő olyan, mint amit a korábbi modellben is használtak, de javítottak a teljesítményén. A másik kettő viszont két energiatakarékos mag, ezek akkor működnek jellemzően, ha a készülék készenlétben van, így sokat spórolnak az energiával. Új a 6 magos GPU is, amely 50% erősebb, mint a korábbi.


[+]

A külső is számos változáson esett át, az új eljárással készülő házból továbbra is kiáll a kamera, de a dudor szerves része a burkolatnak, hiszen egy elemből van az egész ház, ráadásul megpróbálták a látható antennakivezetéseket is eltüntetni, alig venni észre, hogy azok hol húzódnak meg. Nagyon fontos változás, hogy a két telefon megfelel az IP67-es szabványnak, ami víz -és porállóságot jelent, ilyen iPhone eddig még nem volt. Egy speciális árnyalatú modell is érkezik, a Jet Black fantázianevű változatot úgy kell elképzelni, mintha metálfekete lenne. Ezen kívül lesz még hagyományos feketében, ezüstben és rózsaaranyban is.


[+]

Fontos, hogy a Taptic Engine funkciót az ujjlenyomat-olvasóval is felvértezett home gomb megkapta. Ez a MacBooknál debütált, ott a touchpad érzékeli a nyomás erősségét, itt is erről van szó. Ez rengeteg apróságot hoz magával, mindenféle funkcióhoz rendelhető ilyen működés, de talán a játékoknál lesz a legérezhetőbb a változás. Pláne, mert alul és felül is van hangszóró az új iPhone-okon, ami sztereó hangzást biztosít fektetett állapotban. Ehhez kapcsolódik, hogy elhagyták a 3,5 mm-es jack dugaszt, a Lightning csatlakozón keresztül kivezérelt zene digitális is lehet, ami adott esetben jobb minőséget adhat a fül -és fejhallgatóknak. Viszont minden iPhone 7 és 7 Plus dobozában lesz egy adapter, amivel a Lightning csatlakozóból 3,5 mm-es jacket varázsolhatunk, ilyenkor természetesen a D/A átalakítást a mobil végzi. Nyilván a mellékelt, gyári fülhallgató már az új szabványt támogatja.


[+]

Nagyon hisznek a vezetékmentes világban az Apple emberei, ezért egy új chipsetet (W1) is mutattak, amit a jövőben számos audiotartozék megkap majd, elsőként a gyártó vezeték nélküli headsetében találkozhatunk vele, amelyet AirPod néven vehetünk majd meg hamarosan. Az AirPod 159 dolláros árral, 5 órás üzemidővel, könnyű csatlakoztathatósággal (ha egy Apple eszközünk felismerte, akkor iClouddal a többi is megtanulja magától) és olyan dobozzal érkezik, amely maga a töltő. De a Beats rögtön három olyan fülhallgatót is kínál majd, amelyek a W1-es chipet használják.


[+]

Az új iPhone-ok ára nem változik (annyi lesz, mint egy éve a korábbi), belső kapacitásuk viszont igen, nem lesz a jövőben 16 GB-os modell, a 32-es lesz a belépő szint, ezt követi a 128 GB-os, a csúcsgép pedig 256 GB belső tárhellyel jön. Eddig ugyan az Apple nem csinált ilyet, de a kínálatban maradó 6S és 6S Plus esetén is megduplázzák a kapacitást, miközben az áruk csökken. Hazákban szeptember 23-tól lesznek elérhetők az újdonságok. A magyar árak 255 990 forintról indulnak, a legizmosabb modell 338 990 forintot kóstál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés