Megújult a Gmail

A Gmail egy évtizede indult hódítóútjára, és mára nem csak a világ legnépszerűbb levelező szolgáltatásává nőtte ki magát, hanem a Google szoftverpakkjának egyik pilléreként az Androidos (és más mobilos operációs rendszer) egyik alapszolgáltatása lett. Az Android 5.0 Lollipop érkezésével várható volt, hogy a Google a Gmail appot is frissíti, azonban sokkal többről van szó, mint egy Material Design stílusú ráncfelvarrásról.


[+]

Az új verzió ugyanis egy alkalmazásban egyesíti a Gmail és Email appokat, közös felületet biztosítva Gmailtől Yahoo!-n át bármely IMAP vagy POP3 alapú levelező rendszerig. Jómaunk is kipróbáltuk a dolgot a Gmail mellé Mobilarénás és Yahoo!-s címünket is beállítva, és mindkettő gond nélkül, gördülékenyen hozzá lett adva a frissített applikációhoz, ahogy az IMAP és POP3 protokollok kezelése is gond nélkül ment. A váltás a fiókok között egyébként igen egyszerű: a baloldalról előhúzható menü tetején minden fiókhoz megjelenik egy ikon, és vagy az egyikre rábökve, vagy a legördíthető listából választva pillanatok alatt máris a választott fiókban találjuk magunkat. A változás azt is jelenti, hogy a tartalmak gmailes megosztásakor ugyancsak ki lehet választani, hogy mely fiókból szeretnénk valamit továbbküldeni.


[+]

Vizuálisan is történetek változások: a postafiókokban a feladók baloldali négyzet alakú ikonjait kör alakúak váltották fel, és eltűnt az ikonok felosztása, ami sajnálatos, mert korábban így könnyedén azonosítani lehetett, hogy kik vettek részt egy csoportos levélváltásban. Jelenleg azonban az ikon csak egy kontaktot jelez. Az előző verzióban egyébként vizuálisan markánsabb különbség volt az a levelek és levélgyűjtemények egy-egy tagja között, ezek a szürke keretek azonban eltűntek. A dizájn így letisztultabb és egységesebb lett, viszont kevésbé átlátható, amikor az ember gyorsan kíván a levelek között lapozni. Megmaradt ugyanakkor az emailek egyszerű törlése vagy archiválása azok jobbra vagy balra mozgatásával, a levelek közötti keresés és szűrés, no és persze a szinkronizálási lehetőségek. Újdonságként pedig az új levél ikonja levált a legfelső sávról és jobboldalt alul kapott helyet. Az 5.0-ás verziószámú Gmail app a szokásnak megfelelően több fázisban kerül a felhasználók számára elérhetővé, aki viszont most rögtön ki akarja próbálni a frissített verziót, az alábbi linken beszerezheti.

Előzmények

Hirdetés