Megújult a Google billentyűzete

A hagyományos telefonok billentyűzete ugyebár adott volt, a Mobilarena bepötyögése például úgy nézett ki, hogy 6 666 22 444 555 2 777 33 66 2. A virtuális klaviatúrák megkönnyítették ehhez képest a bevitelt, ráadásul folyamatosan fejlődtek: megjelent a bővíthető szótár, az automatikus korrekció, a szójavaslatok, a számsor, a témák, a stílusok, az ujjhúzós bevitel, az egykezes / táblagépes elrendezés és így tovább. Annyi mindenhez használja az ember az okostelefonos billentyűzetet, hogy a tudásért és kényelemért sokan döntenek a mezei gyári helyett egy fizetős, jól felszerelt mellett. A Google ezeknek teremtett komoly alternatívát saját szoftvere felújításával, méghozzá ingyen: íme a Gboard.


[+]

A legfontosabb újítás kétségtelenül a kis G karakter felbukkanása a bal felső sarokban, ami gyors Google-keresést tesz lehetővé anélkül, hogy el kellene hagyni az adott appot, vagy a klaviatúrát lecsukni. Fellelhető például egy étterem, aminek az elérhetőségét mindjárt be lehet dobni egy üzenőalkalmazásba, ennél gyorsabban nem lehet releváns információt átküldeni. A Gboard természetesen tud magyarul, korrigál, szavakat javasol stb., és a többnyelvű támogatás sem hiányzik. Magyarul egyelőre viszont nem érhetők el a fent látható, keresési találatokhoz kapcsolódó olyan opciók, mint a hely felhívása, a gyors navigáció, a Google utcakép, a honlap felkeresése vagy a további érdeklődés. Ezek a kis ikonok remélhetőleg hamarosan magyarra állítva is felbukkannak.


[+]

A gyorskeresés és megosztás remek extra, de más beállításban sem kell a Gboardnak szégyenkeznie, ezek javarészt megvoltak eddig is. A felület témázható, a háttérszínek mellett saját kép is választható, a karakterek köré határolósáv kérhető, föléjük pedig számsor. A billentyűzet átméretezhető és egykezes elrendezés is akad. Alkalmazástól függően a megszokott hangulatjelek és emojik mellé animGIF-et is lehet választani. Természetesen a diktálás és az ujjhúzós bevitel is opció, akárcsak egy sor apróbb beállítás. Jó hír, hogy nem csak az androidos, hanem az iOS-es mobilok tulajdonosai is használhatják a Gboardot, akinek a Google Keyboard pedig eleve telepítve volt, a kisujjukat sem kell megmozdítaniuk: a napokban frissült vagy frissülni fog régi billentyűzetük az újra.

Azóta történt

  • Félmilliárd felett a Gboard

    A Google új billentyűzetszoftvere gyorsan átlépte a fenti álomhatárt, a következő állomás az egymilliárd letöltés lehet.

Előzmények

Hirdetés