Mennyi egy iPhone 14 Pro Max anyagköltsége?

Emelkedtek az összegek az előző modellhez képest.

Nőtt az anyagköltsége az iPhone 14 Pro Max legyártásának a tavalyi modellhez, a 13 Pro Maxhoz képest. A Counterpoint Research számolta összeg szerint az Apple 474 amerikai dollárt költ el az aktuális csúcskészülékéhez, az iPhone 14 Pro Maxhoz szükséges anyagokra darabonként. Ez az észak-amerikai piacon kapható modellre vonatkozik, mely támogatja a milliméteres hullámhosszú 5G-hálózatokat, az Európában árusított iPhone-ok sub-6GHz-es modellek, ezek 454 dollárjába kerülnek az Apple-nek. Átlagban így 464 dollárra jön ki egy 128 GB-os iPhone 14 Pro Max legyártásához szükséges anyagok ára, ez 3,7%-os növekedés az előző évi csúcsmodell, a 13 Pro Max legyártásához szükségessel szemben. A költségek növekedését az új SoC, az új 48 MP-es kamera és az új kijelző indokolja a Counterpoint szerint.


[+]

Az Apple-tervezte, TSMC-gyártotta 4 nm-es A16 Bionic lapka darabja 11 dollárral több, mint az A15 volt, a telefon teljes anyagárának 20%-át teszi ki 92,8 dollárjával. Az új, Apple-tervezte, de Samsung-gyártotta mindig éber kijelző szintén a teljes anyagköltség 20%-át teszi ki, ez darabonként szintén 93 dollár körül mozoghat. A 48 MP-es kamera, mely Sony szenzort, Sunny Optical, Largan Digital és GSEO 7P lencséket, valamint LG Innotek modult használ, valamint a 6P lencsékre váltó, autofókuszos előlapi kamera (GSEO és Sunny Optical) a költségek 11%-át teszik ki, 51 dollárjukkal 6,3 dollárral kerülnek többe, mint a 13 Pro Max kamerái.

A teljes anyagköltség százalékos megoszlása a 128 GB-os iPhone 14 Pro Max és 13 Pro Max legfőbb komponensei között.
A teljes anyagköltség százalékos megoszlása a 128 GB-os iPhone 14 Pro Max és 13 Pro Max legfőbb komponensei között. (forrás: Counterpoint Research)

Csökkent a hálózati kapcsolatért felelős elemek ára, ezt a Counterpoint annak a számlájára írja, hogy egyre elterjedtebbek az 5G-s komponensek. Az Apple beszállítói között ott a Qualcomm, a Qorvo, a Skyworks, és a Broadcom, egy iPhone 14 Pro Max anyagköltségének 13%-a (60,3 dollár) megy el ezekre a hardverelemekre. A maradék 36%-ban (167 dollár) szerepelnek a KIOXIA és SanDisk által beszállított NAND flash tárolók, az SK Hynix, a Samsung és a Micron által készített LPDDR5 memóriák, a Cirrus Logic, Goertek, Knowles szállította audio-hardverelemek, valamint a csatlakozó- és töltésvezérlők, az akkumulátor.

A kapszulaszerű TrueDepth kamerarendszer közelről
A kapszulaszerű TrueDepth kamerarendszer közelről [+]

Az Apple nem hozza nyilvánosságra haszonkulcsát vagy gyártási költségeit eszközönként, ugyanakkor a termékenkénti bruttó árrést közli, ez 2023 első negyedévében 37% volt a cég szerint, és ez egy évekre visszamenőleg stabil számnak mondható. Azt is fontos szempont figyelembe venni az alkatrészek áraira vonatkozóan, hogy az Apple gyakorlata szerint nagy tételben rendelve előre véglegesíti a költségeket. A Counterpoint által számolt árak kizárólag a gyártáshoz felhasznált anyagokra vonatkoznak, nem tartalmazzák az olyan egyéb gyártási költségeket, mint az összeszerelés, csomagolás, szállítás, és nem vették figyelembe sem a kutatás-fejlesztési, sem az értékesítési- és marketingköltségeket. Az adatok mindenesetre egybevágnak azzal, amit a Nikkei Asia közölt még a telefon megjelenése után nem sokkal, mely szerint 20%-kal költségesebb az Apple-nek 14 Pro modelleket gyártatni az elődhöz képest.

Ami még érdekes információ a Counterpoint közleményéből, hogy a készülékben használt alkatrészek 22%-a már az Apple saját tervezése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés