Mennyibe fáj a külföldi mobilozás?

A nyárra való tekintettel a mobiltelefonok külföldi használatának díjaival bővítette Tantusz fogyasztói tájékoztató portálját a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Az oldalon mostantól a hazai mobilszolgáltatók tarifáinak összehasonlításán és a széles sávú internetszolgáltatások bemutatásán túl a roaming költségeiről is informálódhatnak az érdeklődők.

Az oldalon az előfizetéses és kártyás ügyfelek is megtudhatják, milyen költségekkel jár a mobilozás az EU-tagállamokban, a szomszédos országokban, illetve a legnépszerűbb turisztikai célországokban. A táblázatokból kiderül, mennyibe kerül külföldön hívást fogadni, illetve indítani haza, a tartózkodási vagy harmadik országba, mi az ára az SMS- és MMS-küldésnek vagy fogadásnak.

Az NHH szerint a nyaralás előtti tájékozódás kifizetődik, hiszen az egyes tarifák jelentősen eltérhetnek, percenként akár több száz forintos különbségek is lehetnek a tarifák között, attól függően, hogy a felhasználó honnan hova telefonál, hogy melyik hazai szolgáltató ügyfele, illetve milyen előfizetése, vagy kártyás csomagja van.

A mobiltelefon használata külföldön jelenleg lényegesen drágább, mint belföldön. Roamingoláskor a hívás fogadásáért is fizetni kell, de általában még így is jóval olcsóbb fogadni a hívást, mint külföldről hazatelefonálni. Szintén fontos, hogy külföldről egy harmadik országot hívni, illetve az adott országon belüli hívást kezdeményezni lényegesen többe kerül az itthon megszokottnál – figyelmeztet a hatóság. Ismeretes, hogy az Európai Bizottság többször állást foglalt már a roamingtarifák csökkentése, illetve szabályozása érdekében. E szabályozás előkészítésében az NHH is részt vesz, és örömmel veszi, hogy a szolgáltatók – a hatóságok és a EB lépéseire reagálva – megkezdték a tarifák csökkentését.

Azóta történt

Hirdetés