Miért nincs Európában Google Maps Navigation?

A teljesen ingyenes, ugyanakkor folyamatos online kapcsolatot igénylő Google Maps Navigation bemutatását követően a Garmin és TomTom részvényei meredek zuhanásba kezdtek, noha a keresőóriás megoldása az offline üzemmód hiánya miatt rossz távközlési lefedettséggel rendelkező területeken aligha tűnik jól használható alternatívának, annak ellenére is, hogy maguk a korlátlan adatcsomagok lassan már fillérekért is elérhetővé válnak. Az első Android 2.0 és Google Maps Navigation kompatibilis telefon, a Motorola Droid Európában is elérhető lesz Motorola Milestone néven, de az ingyenes navigáció hazánkban és szomszédainknál várhatóan még sokáig nem fog üzemelni.

Ugyan egyelőre csak spekuláció, de az unwired view értesülései szerint a dolog hátterében az állhat, hogy míg az Egyesült Államokban a Google már saját térképek alapján dolgozik, addig a világ többi részén TeleAtlas, INEGO, Europa Technologies és más cégek szolgáltatják a Google Maps technikai hátterét. A TomTom kezében lévő TeleAtlas nyilván nem szívesen járulna hozzá térképeinek ingyenes navigációs célokra történő felhasználásához, hiszen ezzel az anyacégét hozná kellemetlen helyzetbe.

A Google egyelőre hivatalosan nem erősítette meg az egyre több helyen felbukkanó spekulációt, noha a Google Maps térképein böngészve a jobb alsó sarkában látható tulajdonosi feliratok alapján egyértelműen látható, hogy kizárólag az Egyesült Államok térségében rendelkezik a Google saját térképekkel, vagyis ott, ahol az ingyenes navigációs szolgáltatása napokon belül bárki számára elérhetővé válhat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés