Mobilmementók kiállítás nyílik Budapesten

A régi mobiltelefonok szerelmesei számára igazi csemege lehet a Mobilmementók címre keresztelt kiállítás, melynek keretein belül 250 darab „ősi” mobiltelefon lesz megtekinthető a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum áltla üzemeltetett Öntödei Múzeumban. A fiatal magángyűjtők tulajdonában lévő készülékek közül kiemelkedik az idén húsz esztendős Nokai 1011-es, amely a legrégebbi ma is használható finn mobiltelefon, valamint a Benefon ESC!, a világ első GPS-vevővel ellátott készüléke.

A kiállítás megnyitójának időpontja 2012. augusztus 23. 11:00, az érdeklődők a nem hétköznapi kollekciót október végéig tekinthetik meg az MMKM Öntödei Múzeumában - Budapest II. kerületében, a Bem József utca 20. száma alatt. A múzeum csütörtöktől szombatig 10 és 14 óra között van nyitva, de előzetes bejelentkezés után más időpontokban is fogad látogatókat. A megnyitón a belépés és a tárlatvezetés is ingyenes, egyébként pedig a múzeum általános belépőjét kell kifizetni a készülékek megtekintéséért.

Szép állapotú 1101-es Nokia
Szép állapotú 1011-es Nokia

Mivel a Mobilarena szerkesztősége is rendelkezik pár régebbi készülékkel, megkérdeztük a gyűjtők egyikét, hogy mi motiválta őket és mire lehet számítani; Csernák Márton elmondta, hogy a kiállítást három ember kollekciójának darabjai alkotják. Novák László nagyjából 6 éve gyűjti a készülékeket, olyan modelljei vannak, melyekre annak idején nagyon vágyott, de magas áruk miatt nem tudta megvásárolni őket. Ennek köszönhetően relatíve friss készülékekkel rendelkezik, többek között karcmentes 6630-cal, N93i-vel vagy 6270-nel. Szepes György elsősorban a 2000 és 2002 között gyártott monokróm kijelzős masinákat kedveli, olyan ritkaságokkal is rendelkezik, mint a már említett Benefon ESC! vagy a Panasonic X300, illetve az első Magyarországon gyártott Motorola. Márton magánkollekciója pedig 200-nál is több készüléket használ, melyek között menü nélküli, osztrák RinGo, több prototípus és teljesen felújított Nokia készülékek is találhatók. Hogy pontosan milyen típusok lesznek kiállítva, azt egyelőre nem tudjuk, de az már most biztos, hogy a finn gyártó szerelmeseinek mindenképp érdemes ellátogatniuk a Mobilmementókra.

Hirdetés