Model S Plaid+ törölve

Elon Musk szerint annyira jól sikerült a csütörtökön startoló luxusszedán csúcsvariációja, hogy nincs szükség még durvább szörnyetegre. Mások kevésbé derűlátóak.

Jó pár hónap csúszás után úgy tűnik: június 10-én megkezdi a Tesla a felújított Model S Long Range és Model S Plaid leszállítását a vásárlóknak az Egyesült Államokban, és néhány szerencsés (és elég jómódú) tulajdonos, illetve influencer személyesen rész vehet a kapcsolódó fremonti eseményen, amit csütörtökön online is közvetítenek. Elon Musk űrautót ígér, máshoz nem hasonlítható vezetési élménnyel és a szériaautók között több rekord felállításával (gyorsulás 0-ról 60 mph-ra 2 mp alatt, negyed mérföldes gyorsulási rekord), de a 628 km-es WLTP hatótáv is ígéretes töltésenként.

A Model S Plaid a hazai konfigurátorban - európai start 2022-ben, 35 millióért
A Model S Plaid a hazai konfigurátorban - európai start 2022-ben, 35 millióért (forrás: Tesla) [+]

Erre licitált volna rá 2022-től a Plaid+ 840 km hatótávval és még nagyobb teljesítménnyel, tippek szerint már a márka saját tervezésű, 4680-as akkumulátorcelláival, ami a platform újratervezését jelentette volna strukturális alapokon. Musk szerint a sima Plaid ugyanakkor olyan jól sikerült az elmúlt hónapok tesztjei és optimalizálásai alapján, hogy a Plaid+-ra nincs szükség. Sokan persze próbálnak olvasni a sorok között, és kevésbé optimisták: konkrétan a 4680-as cellagyártás csúszását sejtik igazi okként – márpedig a berlini és a texasi Model Y-nak „előjoga” van ezekre az akkumulátorokra, lévén ezeket a gyárakat és berendezéseiket a strukturális platform használatára tervezték.

Bekukkantás az üvegtető felől
Plaid+ nem lesz, de a PS5-szintű AMD játékhardver marad [+]

A Reuters szerint viszont egyszerűen nem lesz kész a Tesla a cellák tömeggyártására 2022-ig, így a Model S és X összes variációja marad a némileg felturbózott, de ma elterjed cellaformátumon, ezzel pedig ugrik a Plaid+. Az utóbbi szerepe egyébként inkább szimbolikus volt: piacra dobni egy olyan luxusszedánt, amely bármely exkluzív utcai versenyautóval és hosszútávú benzines járgánnyal felveszi a kesztyűt, illetve fityiszt mutat friss riválisának, a meggyőző specifikációkkal érkező Lucid Airnek, ám erre nem kerül sor.

Az új Tesla Roadster jó pár éve bemutatkozott, de még mindig nem áll készen a tömeggyártásra
Az új Tesla Roadster jó pár éve bemutatkozott, de még mindig nem áll készen a tömeggyártásra [+]

Ott van ugyanakkor a Tesla tarsolyában az új Roadster, melynek gyártásra szánt változatát Musk erre a nyárra ígérte, 1000 km fölötti hatótávval és SpaceX rakétacsomag variációban a 1,1 mp-es gyorsulással 60 mph-ra. Elképzelhető, hogy a Roadster tiszteletét teszi csütörtökön, és akkor senkinek nem fog hiányozni a Model S Plaid+ – kivéve azokat persze, akik előrendelték.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés