MWC2011: elkészült a Qualcomm mirasol kijelző

Tavaly leesett állal nézegettük a Qualcomm mirasol névre hallgató kijelzőtechnológiáját, melyről akkor nem hittük, hogy ténylegesen forgalomba fog kerülni, mert nagyon lassú volt a képfrissítése. Idén is meglátogattuk a Snapdragon processzorairól híres gyártó standját, ahol egyből a mirasol felé vettük utunkat; a prezentációt tartó hölgy a tavalyi előzmények miatt nagyon örült nekünk, majd megmutatta a kijelzőt, mely ugyanúgy nézett ki, mint tavaly... viszont lassúnak már egyáltalán nem lehetett nevezni.

Egy iMOD (Interferometric Modulator) technológiás panelről van szó, mely a jövő egyik lehetséges útja lehet. Rendkívül vékony, passzív jellegéből adódóan kevés áramot fogyaszt, ugyanis csak a kép újrarajzolásakor nyúl a telephez, ráadásul akkor is kevesebbet eszik, mint az e-ink. A működési elvéről igen komoly dokumentációnk van, de a Mobile World Congress pörgésében sajnos nincs két óránk fordítani és érzelmezni a szakszöveget, de ígérjük, pótolni fogjuk!

A képminőség egyszerűen lenyűgöző, a panel napfényben is tökéletesen olvasható. A képfrissítési sebességről nem tudunk semmi konkrétat, de valószínű, hogy 30 képkocka/másodperc fölött van, mert teljesen folyamatosnak tűntek az animációk. A fogyasztásról vannak adatok: a mirasolt ugyanabban a telefonban összehasonlították egy átlagos TFT-LCD-vel. Videónézésnél a telefon 3,3 órát bírt TFT-vel, míg a mirasollal 4,5-et elment. Kevésbé megterhelő feladat esetén még nagyobb a különbség, egy egyszerű óra kirajzolásánál akár nyolcszoros eltérés is lehet. A legjobb hír pedig az, hogy a kijelzőt a Qualcomm az első félévben kezdi szállítani az OEM-partnereinek, kezdetben csak nagyobb, 5 hüvelyk körüli méretben. Szerencsére hamarosan jönnek a kisebb méretű panelek is; ha bulvárosan szeretnénk zárni a hírt, feltennénk a kérdést, hogy vajon vége lesz-e az AMOLED és az IPS királyságának?

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés