MWC2011: Microsoft-morzsák, konkrétumok nélkül

Tegnap a Microsoft első embere, Steve Ballmer tartott keynote-ot, a színpadon természetesen felbukkant a Nokia vezetője, Stephen Elop is. Ahogy az várható volt, sok szó esett a finn céggel való együttműködésről, de ezzel kapcsolatban korábban már szinte mindent megírtunk. Most csak egy apró adalék az eddigiekhez: a Nokia által korábban kifejlesztett megoldások (Maps, Ovi) valóban integrálásra kerülnek a Microsoft rendszerébe, s ennek előnyeit a több WP7 gyártó is élvezheti majd, tehát nem lesznek olyan elemei a formálódó WP7-nek, ami "Nokia only."

Steve Ballmer Barcelonában nagyon jókedvű volt
Steve Ballmer Barcelonában nagyon jókedvű volt

A sajtóeseményen természetesen elsősorban arról esett szó, hogy a következő, izmosabb frissítés mit tartalmaz majd. A csomag minden eddigi WP7 telefonra is megérkezik, tehát hiába jönnek majd ki újabb modellek, a régi készülékek is megkapják a támogatást, ami az okostelefonos piacon manapság nincs mindig meg. Az viszont, hogy konkrétan mikor történik ez meg még nem tudható, a prezentáció során a "later this year" kifejezést használta az összes előadó, ami azt jelenti, hogy valamikor még idén. A keynote után viszont sikerült ennél egzaktabb infót is kihúznom az egyik Microsoft vezetőből (kelet-európai regionális vezető), aki augusztus-szeptember környékére várja a frissítést.

A konkrétumokra rátérve Steve Ballmer és csapata néhány tényleg fontos újdonságot emelt ki, amellett, hogy több mint 500 apróbb módosítás érkezik majd az update csomagban. A legfontosabb talán a teljes multitasking implementálása, amely külsős szoftverek esetén is működik. A "vissza" gomb hosszas megnyomása dobja majd fel a legutóbb használt szoftverek listáját ablakos nézetben, s a demo során a váltás kifejezetten gyors és zökkenőmentes volt. Valamennyire ide kapcsolódik, hogy a frissítés során Twitter integrációt is kap a rendszer.

Szintén fontos változás az Internet Explorer 9 megjelenése, amely nemrég került végleges állapotba a PC-ken. A két csapat (a mobilos és a desktop) közösen dolgozott az új böngészőn, amibe hardveres gyorsítást is integráltak. Továbbra sem lesz viszont flash támogatás, a Microsoft a HTML5-öt nyomja, s persze mutogattak olyan animáló oldalt, ahol az új WP7 agyba-főbe verte a jelenlegi iPhone 4-en futó Safari böngészőt.

Szintén újdonság, hogy amint a szoftverfrissítés lejön, onnantól minden WP7 felhasználó ingyenes hozzáférést kap a Microsoft Skydrive szolgáltatásához. Nagyon röviden, ez annyit tesz, hogy a készülékhez jár egy saját webes tárterület, amelyhez PC-ről és telefonról is hozzáférünk. Feltételezve, hogy a telefon tulajdonosa rendelkezik mobilnetes opcióval, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy bárhonnan elérhetjük például a dokumentumainkat.

A negyedik okosítás (amit "one more thing" felvezetéssel jelentettek be) a Kinecttel kapcsolatos. A Microsoft kontroller nélküli játékkonzolja az update után összeköthető bármelyik WP7 telefonnal, és egyes játékoknál a tévé előtt ugráló családtagunkat, barátunkat a telefon segítségével pattogtathatjuk, vezérelve mondjuk a gépi ellenfeleket, akadályokat. Volt erről egy látványos videó, de igazából még nem lehet tudni, hogy milyen ötletekkel lehet ezt a fejlesztést igazán kihasználni.

Csak közvetve esett ugyan szó róla (Steve Ballmer egy félmondattal utalt arra, hogy olcsóbb WP7 telefonok jöhetnek), hogy a hírek szerint hamarosan kicsit könnyít a Microsoft a hardveres követelményeken. Ez a processzort és a grafikus képességeket várhatóan nem érinti, viszont a képalkotás tekintetében engedményeket tesznek majd (a kamerától megválthatunk). Így némiképp csökkennek a költségek, ami versenyképesebb árat eredményezhet.

Azóta történt

Előzmények

  • A Nokia jövője

    A barcelonai sajtótájékoztató után világossá vált, hogy merre megy tovább a Nokia. WP7, Meego, Symbian, kérdések és válaszok.

Hirdetés