MWC2012: ASUS Padfone bemutató

Az ASUS sajtótájékoztatója idén nem az MWC-nek otthont adó FIRA csarnokban, hanem egy külső helyen, a New Arenas-beli The Rock Museumban került megrendezésre. Bár az eseményen történő részvétel előzetes regisztrációhoz volt kötve, körülbelül a látogatók felének így sem jutott ülőhely, ám Jonney Shih előadása hamar feledtette a kényelmetlenségeket. Az ASUS elnöke bizonyára sokaknak ismerős, anno ugyanis ő leplezte le a Padfone névre hallgató készüléket a híres varázstrükkel.


Rengetegen álltak sorban a Rock Museum előtt

Az ASUS Padfone személyében egy különleges masinát tisztelhetünk, mely köré egy kisebbfajta rendszert épített a gyártó. A telefon mellé egy táblagépes dokkolót kapunk, melynek hátlapján egy kis rekesz található; itt csatlakoztathatjuk a telefont. Ezt kiegészíthetjük egy akkumulátorral egybeépített billentyűzetes dokkolóval, valamint egy kapacitív toll is bemutatásra került. Utóbbi különlegessége, hogy segítségével akár telefonhívásokat is lebonyolíthatunk, a tollat telefonként a fülünkhöz emelve. A mobil és a táblagépes dokkoló fém borítást kapott, melyet a Transformer Prime esetében is alkalmazott koncentrikus körökkel díszítettek.


[+]

A táblagépes dokkoló nagyjából csak egy kijelzővel, egy 1,3 megapixeles másodlagos kamerával és néhány extra interfésszel rendelkezik, az érdemi funkciókat a mobil látja el. A 273 x 176,9 x 13,55 milliméteres méretekkel rendelkező ketyere egyáltalán nem kicsi, de nem szabad elfelejteni, hogy egy mobiltelefon is elfér a hátlap alatt. A tömege 724 gramm, amely egy kicsit több, mint amit manapság megszoktunk a táblagépek piacán. A telefon oldalán egy sztereó hangszórópárral, egy 3,5 milliméteres kimenettel, egy microHDMI-aljzattal, egy microUSB-csatlakozóval és egy 40 tűs speciális aljzattal futhatunk össze, melyek mellett egy állapotjelző LED is helyet kapott. A Gorilla Glass-szal megtámogatott képernyő 10,1 hüvelykes képátlóval és 1280 x 800 képpontos felbontással rendelkezik, az érintéseket pedig kapacitív módon érzékeli. A fém borítás alatt egy 24 4,4 Wh-s akkumulátor található, amely az eddigi Transformer modellekhez hasonlóan tölteni is tudja a telefont.

Maga a telefon 128 x 65,4 x 9,2 milliméteres dimenziókkal és 129 grammos tömeggel rendelkezik, ami egy vékony, ám viszonylag nehéz masinát sejtet. A hátlapon egy 8 megapixeles, F/2.2 fényerejű, autofókuszos kamera csücsül, mely mellett egy LED-es villanó található. Az 1920 x 1080 képpontos felbontású videófelvétellel kecsegtető fényképező a táblagépes dokkolóval is használható. Az előlapi kamera VGA felbontású, így elsősorban videótelefonálásra érdemes használni. Az előlapra egy 4,3 hüvelykes képátlójú, 540 x 960 képpontos felbontású Gorilla Glass képernyő került, amely Super AMOLED technológiát alkalmaz.


[+]

Bár az első hírek még egy négymagos processzorról szóltak, a Padfone-ban egy kétmagos CPU-val felvértezett negyedik generációs Qualcomm Snapdragon felel a számítási műveletekért. A processzormagok órajele 1,5 GHz-ben van maximalizálva, a grafikai műveleteket egy Adreno 225 GPU végzi. Ezek mellett 1 GB LP-DDR2 RAM és  kiviteltől függően 16, 32 vagy 64 GB kapacitású belső tárhellyel számolhatunk, melyet microSD-kártyával lehet bővíteni. Mivel a táblagépes dokkoló nem rendelkezik belső háttértárral, ezért nincs szükség adatok másolgatására a két eszköz között; ezt az evidens tényt a sajtótájékoztató során valamiért többször is hangoztatták. Adatkommunikációs szinten is komolyak a PadFone adottságai, az NFC-modulon kívül szinte minden mai szabvánnyal fel van vértezve. A GSM-modul négysávos (850/900/1800/1900 MHz), az UMTS-chip pedig kétnormás (900/2100 MHz), a mobil adatforgalom sebességének elméleti maximuma lefelé 21 Mbps, felfelé pedig 5,76 Mbps. Emellett egy GPS-, egy WiFi- és egy Bluetooth-modult is tartalmaz a masina, melynek oldalán egy 3,5 milliméteres kimenettel és egy microUSB-aljzattal is összefuthatunk.

Az energiát egy 1520 mAh kapacitású lítium-ionos akkumulátorból nyeri, amellyel a hivatalos specifikációk alapján 2G hálózaton 650 perc beszélgetést és 373 óra készenlétet bír egy feltöltéssel. Harmadik generációs mobilhálózaton az előbbi értékek 510 percre és 440 órára módosulnak. A készüléken a zöld robotos rendszer legújabb, 4.0-s verziója fut, a felhasználói felületen csupán minimális változásokat eszközölt a gyártó. Extra programokat és minialkalmazásokat viszont kapunk bőven, ezzel az előző generációs Transformerek esetében sem volt probléma.


[+]

Természetesen mi is kipróbáltuk a telefont, a sebességre pedig egyáltalán nem lehetett panasz; utóbbit a lenti videó is alátámasztja. Sajnos a táblagépes dokkoló hátlapján található rekesz le volt zárva, így az egyik legérdekesebb részt, a mobil elnyelésének folyamatát nem tudtuk megörökíteni. A CES kiállításon Best of Innovation díjat elnyert Padfone április környékén kerül a boltok polcaira, az ár egyelőre nem ismert.

Főtámogatónk az Emporia Telecom. Köszönjük.
  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

  • Ice Cream Sandwich frissítés-körkép

    Megnéztük, hogy a jelenleg elérhető készülékek közül melyek kapják meg az Ice Cream Sandwich frissítést.

Hirdetés