MWC2013: idő előtti Galaxy Note 8.0 bejelentés

A Samsung jellemzően nem a barcelonai Mobile World Congressen mutatja be a zászlóvivő okostelefonjait; eddig egyedül a Galaxy S II-ről rántották itt le a leplet, de az első Galaxy S-t Zürich városában, a harmadikat pedig Londonban mutatták be a sajtónak. Épp ezért lassan kezdjük úgy érezni, hogy a koreai óriás részéről a Mobile World Congress inkább szól a táblagépekről, nem pedig az okostelefonokról. Pont egy éve érkezett az első S Pen támogatással rendelkező nagyméretű táblagépük, a Galaxy Note 10.1, most pedig egy nappal az esemény kezdete előtt kiderült, hogy idén a Galaxy Note 8.0 lesz a nagymenő a részükről. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy már két hete kiszivárgott minden lényeges adat a készülékről.

A készülék specifikációja nem rossz, de semmi meghökkentő nincs benne. A kereken 8 hüvelykes képátlóhoz 800 x 1280 pixeles felbontás társul, a sebességről egy 1,6 GHz-es órajelre skálázott, négymagos Samsung Exynos processzor és 2 GB központi memória gondoskodik, a belső tárhely pedig modelltől függően 16 vagy 32 GB-os, ami microSD memóriakártyával bővíthető. A kamera 5 megapixeles hátul, 1,2 megapixeles elöl, ami kicsit talán annak ellenére is szerénynek tűnik, hogy a koreai mérnököknek nem volt sok helyük a komponensek elhelyezésére, hiszen a masina mindössze 7,95 milliméter vastag (pontos mérete 210,8 x 135,9 x 7,95 milliméter). Ehhez egyébként 338 grammot nyom, ami ebben a méretben átlagosnak mondható. 3G-s változat is piacra kerül majd belőle, amivel telefonálni is lehet majd.

Az Apple-t az első iPad kapcsán sokan csúfolták, újdonságukat túlméretezett iPod touch-nak nevezték. A Note 8.0 is jogosan kaphatna hasonló kritikákat, hiszen egy felhizlalt Galaxy S III-nak vagy Note 2-nek tűnik, ami egyben azt is jelenti, hogy műanyag borítóelemekből építkezik. Az S Pen is itt megtalálható, használhatósága annyiban változott, hogy most már a hardveres gombok funkcióit is elérhetjük vele. Szoftveres téren viszonylag kiábrándítónak mondható az Android 4.1.2 operációs rendszer megléte, ennél örömtelibb lenne, ha gyárilag 4.2-vel érkezne. Ugyanakkor jónak tűnik a TV Discovery névre hallgató alkalmazás, melynek segítségével a középkategóriás táblagép távirányítóvá és amolyan szórakoztató központtá avanzsál; ebből ki lehet találni, hogy az újdonságon található infra port. A dolog érdekessége, hogy a megvalósításért ugyanaz a Peel felel, amelyik a nemrég bemutatott HTC One-ban található Sense TV alkalmazásnak is szerves része. A puha oldal részéről érdekesség még a Reading Hub felturbózása, a kontraszt tologatásával a szoftverben való könyvolvasás a jövőben kevésbé fogja fárasztani a szemet. Ezzel a Samsung nyilván a Kindle könyvolvasóknak szeretne konkurenciát állítani.

A készüléket egyelőre nem tudtuk megnézni, fogalmunk sincs arról, hogy mennyire gyors és jól használató (bár valószínűleg az), valamint a várható árazását sem tudjuk. Ha a konferencia megnyitja kapuit, az első dolgaink között lesz majd, hogy levideózzuk és megtapogassuk.

Azóta történt

Előzmények