MWC2013: két kijelzővel támad a YotaPhone

A Yota Devices a januári CES alkalmából mutatta be a YotaPhone névre keresztelt mobiltelefont, mely igen rendhagyóra sikeredett. A telefont elölről vizsgálva semmi különöset nem tapasztal az ember, a hátlapról viszont egy e-paper kijelző kacsint vissza. Utóbbi nem érintésérzékeny, különféle információk megjelenítésére szolgál, melyek akár a kijelző feloldása nélkül is elérhetőek. A las vegas-i szakkiállítás is díjazta az ötletet, a YotaPhone a Best Mobile Phone Device 2013 díjat zsebelte be.

A mobil kerete matt felületű, puha tapintású plasztikból készült, a 67 x 131x 9,9 milliméteres készülék 140 grammot nyom. A mágneses töltőcsatlakozó a jobb oldal alján foglal helyet, a hangerőszabályzó billentyűk a bal oldalra kerültek. A 3,5 milliméteres kimenet a készülék tetejére került, ugyanitt található a ki- és bekapcsoló gomb is, melyet kipattintva a SIM-kártya tálcájához juthatunk.

Az előlapot a 4,3 hüvelykes képátlójú, 720 x 1280 képpontos felbontású TFT-LCD érintőkijelző uralja, a másodlagos kamera HD videót vesz, a felső sáv közepén látható. A strapabírást és a karcállóságot a Gorilla Glass üveg biztosítja. A gyártó száműzte a vezérlőgombokat a megjelenítő alól, helyettük egy kapacitív sávot kapunk. Ezt hosszan nyomva tartv az alkalmazásváltót indíthatjuk el, egy faltól falig tartó ujjmozdulattal a főképernyőre ugorhatunk, egy, a sáv feléig tartó húzással visszaléphetünk az előző felületre.

A 12 megapixeles elsődleges kamera érdekes módon a hátlap bal alsó sarkába került, mellette egy LED-villanó üldögél. A fedlap nagy részét a 200 ppi pixelsűrűségű, 4,3 hüvelykes képátlójú e-paper kijelző foglalja el, mely a technológiának köszönhetően minimális energiafelvétel mellett jeleníti meg a tartalmakat. Ide csak kompatibilis appokból küldhetünk információkat, ilyen például az időjárásjelző, az óra és az RSS-olvasó, de természetesen az értesítések is szépen megérkeznek. Az aktuális felületet egy, a képernyő tetejéről induló kétujjas swype segítségével is át lehet küldeni a hátlapi megjelenítőre; ezzel kvázi egy képernyőfotót rakhatunk ki. A panel alatti sáv szintén érintésérzékeny, a viselkedése megegyezik a fent vázolt módszerrel.

A borítás alatt egy negyedik generációs Snapdragon MSM8960 lapka dolgozik, mely egy kétmagos, magonként 1,5 GHz órajelű Krait processzort és egy Adreno 225 grafikus gyorsítót tartalmaz. A RAM mérete 2 GB, a belső tárhely kiviteltől függően 32 vagy 64 GB kapacitású, bővíthetőség nincs. A telefon Android 4.2-t futtat, a felhasználói felülethez nem nyúltak a mérnökök. Adatkommunikációs szempontból is rendben van a YotaPhone, a 2G és 3G modulok mellett egy LTE-egység is rendelkezésre áll, valamint WiFi, Bluetooth, GPS és NFC is van. Az energiát egy 2100 mAh kapacitású akkumulátorból nyeri a telefon.

Az ötlet tehát elnyerte a tetszésünket, és úgy tűnik, hogy a megvalósítással sem lesz gond, kérdés, hogy Magyarországra megérkezik-e majd a YotaPhone. A telefon Oroszországban a második negyedévben kerül majd piacra, a gyártótól kapott információk alapján már európai és egyesült államokbeli partnerekkel is folynak a tárgyalások.

Azóta történt

Hirdetés