MWC 2019: AI fogkefét hozott az Oral-B

A szájápolási okoseszközök kifejezés a közelmúltig egy teljesen értelmezhetetlen szókapcsolatot jelentett csak, aztán elkezdtek megjelenni azok a fogkefék, amelyekben van Bluetooth és segítenek abban, hogy a fogmosás alaposabb legyen. Mi nagy lelkesedéssel próbáltuk ki a Xiaomi termékét, az Oral-B azonban egy lépéssel tovább óhajtott haladni, a Genius X ugyanis a mesterséges intelligenciát hívja segítségül.


[+]

A cég mérnöke szerint az emberek a világ különböző pontjain nagyon különbözően mosnak fogat, másképp tartják a fogkefét, más szögben használják, úgyhogy nem lehet egy egyértelmű minta alapján meghatározni, hogy hogyan kell ezt csinálni. Ezért ők több ezernyi ember fogmosását digitalizálták és gépi tanulással beletáplálták a Genius X-hez tartozó szoftverbe, hogy az minél pontosabban meg tudja határozni a termékben levő szenzorok alapján, hogy mennyire vagyunk hatékonyak.


[+]

Ez elég jól követhető az okostelefonos alkalmazással, ami menet közben mutatja, hogy mely fogakat mostuk már meg rendesen, egyértelműen látszik, hogy mi maradt ki, az Oral-B szerint az emberek 85%-a abszolút nem tudatosan, de kihagy bizonyos részeket. A kijelzőn látható fogsor rajzán arról is tájékoztat az app, ha valamelyik területet túl erősen sikáljuk, de az igazi okosság az, hogy ennek a megoldásnak a segítségével továbbra is úgy mosunk fogat, ahogyan kedvünk szottyan. Nem ahhoz vagyunk kötve, hogy fél percig itt, aztán fél percig pedig amott dolgozunk, hanem a saját tempónkban, sorrendünkben haladhatunk, mert látni fogjuk az alkalmazásban, hogy merrefelé van szükség további tisztításra annak érdekében, hogy az eredmény ideális legyen.


[+]

Ennek viszont ára van: az áprilistól kapható Oral-B Genius X 150-200 dollár közötti ára mindenképpen húzós, pláne a Xiaomi szónikus fogkeféjéhez képest, noha erre azt mondta az illetékes, hogy az ő megoldásuk sokkal-sokkal hatékonyabb, mint a szónikus technológia. Persze mindenki a saját termékét dicséri, de érthető, hogy az Oral-B igyekszik indokolni ezt az árazást a konkurensekkel szemben.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

Hirdetés