MWC 2019: Már nem csak fordít a Travis

A Travis az egyik kedvenc startupunk, amióta két éve először találkoztunk velük, gyakorlatilag nyomon tudjuk követni a zsebfordító fejlődését onnan, hogy megszületett az ötlet, összekalapoztak majdnem 2 millió dollárt rá közösségi finanszírozással, elindult a gyártás és a forgalmazás, egyre több és több nyelv került bele és létrehoztak egy alapítványt, ami az eritreai nyelv digitalizációjával foglalkozik. És már Barcelonába úgy jöttünk ki, hogy nekünk is van a zsebünkben egy Travis Touch, amivel például remekül tudtam rendelni sajttortát Manresában a helyiek örömére, akik roppant jól szórakoztak mindeközben.

Magyarul kértem, katalánul értették
Magyarul kértem, katalánul értették [+]

A Travis kis asztalkája továbbra is a holland stand egyik sarkában van, ahol idén is összefutottunk Nickkel, aki az agy a termék mögött, illetve Lennarttal, aki pedig a CEO. Ő mutatta meg, hogy mik a további tervek, a végső cél az, hogy a Travis ne csak egy fordítógép legyen, hanem egy útitárs, ami egy csomó egyéb dologban is segít. A következő frissítéssel, ami pár hónapon belül jön, alapvetően három új funkciót kap a Travis.

Egyrészt a beszélgetések felgyorsítása az egyik, teljesen ésszerű fejlesztés. Nem kell már nyomogatnunk a gombokat a kiválasztott nyelvek alatt, hogy jelezzük, hogy ki fog beszélni, magától úgy dolgozik, hogy amit hall, arról megállapítja, hogy melyik nyelven mondta ki valaki és fordítja a másikra, így egyszerűbbek lesznek a beszélgetések.


[+]

Ennél talán fontosabb, hogy már személyi asszisztensként is tud működni. Egyelőre nyilván nem tud túl sokat, de meg lehet tőle kérdezni az időjárást, tud váltani valutát, elmondja egy adott hely időzónáját, szóval pár olyan apróságot, ami utazás közben hasznos lehet. Nyilván a távlati cél az, hogy egyre több és több információ kapcsán támaszkodhassuk majd rá (mikor jön a vonat, hol van a közelben étterem, orvos, nagykövetség, ilyesmi), a következő Travisben pedig már akár GPS is lehet, hogy tudjon navigálni is.


[+]

A harmadik apróság a nyelvtanulási modul, kimondjuk például magyarul, hogy "mennyi az idő", a választott nyelven ezt ő is elmondja, majd megvárja, hogy megismételjük. Ha stimmel, akkor kapunk egy csinos kis pipát, aztán kitalálhatjuk, hogy mit szeretnénk még gyakorolni a választott nyelven. A jelek szerint tehát a Travis nem áll meg ott, hogy egyre több nyelvet tud (most már 155 nyelven beszél), hanem további funkciók kerülnek bele, lehet rendelni globális roaming SIM-kártyával is, hogy ne kelljen azzal szórakoznunk, hogy WiFi-t osztunk neki, láthatóan a hollandoknak elég konkrét terveik vannak a zsebfordítóval. És miután most már nálunk is van egy, ezért némi tapasztalatgyűjtés után tesztünk is lesz róla.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

Azóta történt

  • Vasco M3 - a fordítász

    Kipróbáltuk a lengyel vállalat fordítógépét, amely a várakozásainkon felül teljesített. Az egyedi Android rendszerre épülő gép beszédet és képeket is fordít.

Előzmények

Hirdetés