MWC 2023: Adidas 5G-s futókabát majd négy év múlva

Az Adidas és az Infenion közösen fejleszti, de soká lesz belőle ruha

Egy kabát, amiben kijelző, 5G és GPS is van? Elvileg lehetséges, gyakorlatilag azonban még csak prototípus, pedig teljesen úgy néz ki, mint amit az ember már most magára tudna húzni. Ám az Adidas illetékesével beszélgetve fény derült arra, hogy miért nem lehet holnaptól megvenni a speciális ruhadarabot.


[+]

Leginkább azért, mert bár technológiai szempontból minden adott, a problémát a moshatóság okozza. A koncepció szerint ugyanis a kabát hátulján van a rendszer "agya", vagyis egy olyan, lecsatolható, GPS tracker méretű modul, amiben benne van az eSIM, a GPS és az összes rádiós antenna, valamint az akkumulátor is, ám az információkat mutató és az érintésre érzékeny, puha felületű dotmatrix kijelzőt a bal alkarunkhoz szerelték, a két egységet pedig speciális vezetékekkel kötötték össze. Ezek elvileg moshatók és gyűrhetők, de amíg nem tudják szavatolni, hogy kibírnak bármilyen igénybevételt sok-sok éven át, addig a piaci bevezetés még várat magára.


[+]

A koncepció lényege, hogy a futó se telefont, se órát ne kelljen magával vigyen, a kabát ugyanúgy rögzíti az edzésadatokat, mint egy óra, baj esetén pedig segélyhívás is indítható róla. Az Adidas szerint elsősorban hölgyek a célcsoport, akik egyedül futnak estefelé, ők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Annak ellenére, hogy óvatosan négy éves további fejlesztési időt jósolt a gyártó képviselője a ruhadarab mellett állva már egy hozzávetőleges árazást tudott mondani, szerinte 250 dollár körül lehet majd megvásárolni a kész terméket, bár lehet, hogy addigra már nem az 5G, hanem a 6G lesz a menő.

Hirdetés