MWC 2023: Minket is követett a Huawei

A kínai cég a kiállításon olyan belépőkártyát osztogatott, amelyben RFID és Bluetooth chip is volt.

Kissé kellemetlen a Huawei számára, hogy pont akkor kerülnek egy kisebbfajta balhé közepébe, amikor amúgy is körüllengi a hálózati üzletágat valamiféle lebegtetett gyanú, hogy a cég kapcsolatban áll a párttal és a világszerte üzemeltetett hálózatait adott esetben olyan adatgyűjtésre is tudja használni, amit az adott országok vezetése nem lát szívesen. Ezek az aggodalmak vezettek különböző embargókhoz a Huawei kapcsán, ami látványosan sújtotta az okostelefonos üzletágat, de a hálózati vonal sem úszta meg.


[+]

Ehhez képest a Huawei idén grandiózus standdal volt jelen a kiállításon, az 1-es csarnok felét beépítették nagyvonalú, letisztult, abszolút hightech installációval, amelyet aztán két részre osztottak. A kisebbik, kvázi külső fele bárki által látogatható volt, itt elsősorban a lakossági termékek és megoldások kaptak helyet, aki bentebb akart jutni, annak külön regisztrálnia kellett, hogy kapjon egy nyakba akasztható belépőkártyát, amivel odabent is szabadon körülnézhetett ipari 5G, hálózati megoldások, napelem és egyéb fejlesztések kapcsán. Mi is jártunk bent, érdemes volt, elképesztő mennyiségű és színvonalú technológiai fejlesztést prezentáltak.


[+]

Ez azt is jelentette, hogy mi is kaptunk névre szóló belépőt, ám a kiállítás után kiderült, hogy a síbérlet tartókhoz hasonló, visszahúzós megoldást rejtő kis középrészben nyomkövető található. Erről amúgy a belépő hátoldalán apróbetűs rész tájékoztatta a felhasználókat, de külön nem igyekeztek rá felhívni a figyelmet, ráadásul ami aggályos a dologban, hogy a belépők névre szóltak és bár a Huawei azt mondja, hogy a nyomkövető anonim módon figyelte a látogatók mozgását a standon belül, annak érdekében, hogy fejleszthessék a kitelepülés jövő évi színvonalát, ez talán érthető módon nem mindenkit nyugtat meg.


[+]

A konkrét szöveg angol nyelven: We use RFID and Bluetooth technology to collect the swipe time of this Huawei Card at the entrance of Huawei exhibition area, real-time location information and the residence time information of this Huawei Card holders within Huawei exhibition area, such information will be collected and processed only for the purpose of analyzing the overall interests of our invitees in our products to enhance our service quality. We will protect such information according to our Privacy Policy.

A Huawei magyar nyelvű közleményt is küldött: A barcelonai Mobile World Congress rendezvényen használt belépőkártyákban alkalmazott technológiákat (Bluetooth, RFID) hosszú évek óta használják eseményeken, kiállításokon, fesztiválokon, vagy múzeumokban. A kártyák semmilyen személyes információt nem gyűjtöttek, hanem a látogatói élmény növelését szolgáltak. A kártya a kiállítótér egyes standjain és helyszínein eltöltött látogatói időt és mozgást méri, ami fontos visszajelzés a szervezők számára, segít a látogatói forgalom biztonságos szervezésében, a szolgáltatások minőségének javításában. Az RFID és Bluetooth funkciók kizárólag a Huawei standján működtek, a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) rendkívül kis távolságon, körülbelül 1 méteren belül képes kommunikációra, míg a Bluetooth körülbelül 10 méteren belül. A fentiekre a kártya hátoldalán szereplő tájékoztató is felhívta a látogatók figyelmét.

Az egész szituációban azonban van néhány aggályos részlet. Egyrészt az összes belépőkártya névre szólt. Bár természetesen igaz lehet, hogy a rájuk aggatott trackernek fogalma nincs, hogy kinek a nyakában lóg, de könnyen belátható, hogy ez nem egy összetett konfigurációs feladat a kártya kiadásának folyamatában. A Huawei által állított 1 méteres RFID hatótávolság meglehetősen életszerűtlen, a látogatók nem mentek egy méteren belül mindenféle falakhoz és installációkhoz, 1 méteres hatósugarú RFID-t egy nyomkövetőbe tenni konkrétan felesleges. Az RFID technológia úgy egyébként akár 70 méteres távolságot is áthidalhat, a Bluetooth pedig a Huawei 10 méteres állításával szemben ennek többszörösét is tudja még az LE szabvány mellett is.

Megkérdeztünk egy kibervédelmi szakembert, aki nem tartja szerencsésnek, hogy nem volt hangsúlyosobban kommunikálva, hogy a látogatók milyen kártyát kapnak, ráadásul ha a Huawei akarja, akkor kiküld egy tucat hostesst a kiállítás területére sétálgatni a zsebükben egy megfelelően felprogramozott telefonnal / céleszközzel és az összes belépőkártya mozgása könnyen követhető. Az sem lenne egy rossz információ, hogy a Huawei standjának látogatói úgy amúgy milyen más cégeket látogattak meg, még akkor is hasznos, ha valóban anonimizált a dolog.

Az egész történet leginkább szerencsétlen vonatkozása viszont az, hogy a Huawei erről a megoldásról nem tájékoztatta az MWC-t szervező GSMA-t, akik azóta aggályosnak titulálták a történteket és vizsgálatot indítottak. Ennek valószínűleg nem az lesz az eredménye, hogy a Huawei nem jöhet jövőre, mert aki az első csarnok felét kibérli, annak azért elnéznek ezt-azt, hanem inkább az lehet, hogy eltiltják a Huaweit a jövőben a hasonló megoldásoktól. Amúgy pedig, ha tényleg az a cél, hogy csak azt lássák, hogy a stand mely részei a leginkább zsúfoltak, illetve népszerűek, akkor erre a célra elég felrakni a plafonra néhány kamerát, aztán a rendezvény végén az adatokból ráhúzni egy hőtérképes réteget a stand alaprajzára.

Hirdetés