MWC 2024: Almából földi szeder egy tokkal

Meglepően könnyű és jópofa kiegészítő a Clicks, csak az kérdéses, mekkora szükség van rá a diktálás és hangüzenetek korában?

Európába is jön a Clicks, a CES-en bemutatkozó startup, mely iPhone kiegészítőket gyárt. Eddig ez nem túl izgalmas, a termékük viszont egyedi, más cég ugyanis nem gyárt iPhone tokba integrált billentyűzetet. A Clicks pedig pont ezt csinálja, egyelőre az iPhone 14 / 15 Pro és Pro Max telefonokhoz, de a jövőben terveznek portfóliót bővíteni. A kérdésre, hogy Apple telefonok mellett más eszközökhöz is elérhetővé teszik-e a terméket csak annyit mondtak, hogy nem vetik el az ötletet, de első körben az iPhone mellé készített változatot szeretnék tökéletesíteni. Nincs például ugyanis benne kapacitív réteg, mely érzékelné az ujjhúzással történő szövegbevitelt, mint anno a Blackberry-n, de a jövőbeli terveik között szerepel - ezt Michael Fisher, a.k.a MrMobile válaszolta kérdésünkre, lévén ő is a Clicks alapítói, ötletgazdái között van.


[+]

A tok maga elég nagy, főleg a Pro Max telefonokon, az alján található billentyűzetnek pedig van háttérvilágítása és kezeli az Apple gyorsbillentyűit, például lehet gombnyomással keresést nyitni, a szóköz nyomkodásával weboldalon görgetni, és megy vele a prediktív bevitel a támogatott nyelveken (pl. angol, német), és az automatikus javítás is, utóbbi magyarul is. Az európai piacra az amerikai QWERTY kiosztás mellé német és francia kiosztás is érkezett, ezek alapjául viszont nem a számítógépekbe épített tasztatúrákat vették alapul, hanem az iOS virtuális billentyűzetét. A Showstopperesen szerzett gyors és rövid távú tapasztalataink alapján a Clicks ügyesen kezeli a magyar nyelvet is, ha az iOS-ben az be van a billentyűzeten, a magánhangzó gombok hosszú nyomására felugrik egy ablak az ékezetes karakterekkel és alatta számokkal, így a megfelelő számot megnyomva beírható az adott hosszú magánhangzó.


[+]

A tok alját (a billentyűzet alatt) lesúlyozták fémmel, hátulra pedig egy bőr réteg került a jobb tapadásért. Van külön gomb az emoji billentyűzetre vagy beviteli nyelv váltásra, van tabulátor és hangbeviteli gomb is. A tokok anyaga maga szilikon, a billentyűzet pedig műanyagból van, a tok szélei a kijelző szélénél magasabbra emelkednek. A gombok útja kényelmes, a Blackberry telefonokat idézi, viszont az egyszerű lekerekített szélekkel annyira nem kényelmes a gépelési élmény, mint egy szedres telefonon volt anno.


[+]

A Clicks közvetlenül az iPhone-ból kapja az energiát, típustól függően Lightning vagy USB Type-C csatlakozón keresztül, a tok alján pedig ott egy átfolyó töltést lehetővé tevő csatlakozó. Gombok oldalt, a telefon pedig pontosan illeszkedik. A tokok ára 139 USD / Euró / GBP a Pro modellekre és 159 USD / Euró / GBP a Pro Max telefonokra, van az amerikai mellett EU és UK raktáruk is, és kérdésünkre azt mondták, hogy egyeztetésben vannak szolgáltatókkal és viszonteladókkal az EU területén, szeretnének országonként legalább egy partnernél jelen lenni. A weboldalukon keresztül egyelőre csak igényt lehet leadni a sárga és szürke színű tokra, a későbbiekben lesz majd sötétkék, zöld és rózsaszín is.

(Aki szeretné megnézni működés közben is az eszközt, a 0. napról szóló összefoglaló videónkban megtalálja.)

Előzmények

Hirdetés