Hirdetés

MWC blog: Kontentbányászat helyett boulder

Csütörtök az MWC utolsó hivatalos napja, viszont az első olyan a hétfői kapunyitás óta, amikor kikandikált a felhők közül a Nap. Mert amikor az ember Barcelonában, egy katalán világkiállításon kimegy levegőzni, és esik a hó, nagyjából azt a képet látja viszont a helyiek arcán, mint ami a magyarokéra van írva mínusz húsz fokban. A mediterrán tél persze rövid, méghozzá annyira, hogy a 3 fokból mára 15 lett, és máris visszatért a város jókedve, úgyhogy én is útra kerekedtem.

Ilyen sziklákkal Barcelona környékén nem csoda, hogy népszerű a fal- és sziklamászás
Ilyen sziklákkal Barcelona környékén nem csoda, hogy népszerű a fal- és sziklamászás [+]

Mivel úgy betáraztam a megírandó notch-os anyagokból és a notch nélküliekből, mint egy hörcsög, a délelőtti billentyűzetcsapkodás után, kellemes tavaszi napsütésben megindultam az Associació Esportiva Deu Dits mászótermébe boulderezni, ami három metrómegállóra, a Marina utcától pedig mintegy öt perc sétára van, ami bemelegítésnek sem utolsó.

A La Foixarda nyitott mászóalagút Barcelonában
A La Foixarda nyitott mászóalagút Barcelonában (forrás: Kathleen Wong) [+]

Azt kell egyébként tudni a falmászás témáról (ami pár hónapja ugyanolyan új volt nekem, mint gyanítom, bárki másnak), hogy borzasztóan szoros cipőt kell a lábra húzni, hogy az ujjhegyekkel kis és biztos ponton lehessen a fogásokra fellépni. Ilyen formán történhet meg az, hogy a pont nagyobb méretet igénylő terepfutó cipőből nekem a 47-es számozású a megfelelő, mászóból meg a 44-es, és a kettő elég idétlenül mutat egymás mellett.

Mászócipő és terepfutócipő ugyanarra a lábra, épp megfelelő méretben
Mászócipő és terepfutócipő ugyanarra a lábra, épp megfelelő méretben [+]

A katalán fővárosról köztudott, hogy dimbes-dombos, rengeteg szikla meredezik körülötte és a metropolisz vonzáskörzete tele van hegyekkel, a meghökkentő Montserratot beleértve. Így aztán nem csoda, hogy sokan hódolnak a mászás szenvedélyének, egyébként szerte a városban, nyitott és publikus helyeken is. Az meg pláne nem, hogy mintegy másfél tucat Spider Klubos edzéssel a hátam mögött a Deu Ditsben nagyjából én játszottam a junior ligában, a legtöbb rutinos résztvevő pedig a felnőtt bajnokságban. A terem egyébként meglehetősen tágas és változatos, bár kötéllel biztosított részek nincsenek. Ehelyett a technikára és a különféle kihívásokra fekteti a létesítmény a hangsúlyt, és ki-ki megtalálhatja a maga tudásának megfelelő pályákat, így nekem is volt sikerélményem.

A Deu Dits boulder terem a bejárat felől
A Deu Dits boulder terem a bejárat felől [+]

Érdekes egyébként, hogy errefelé szinte mindenki a dinamikus mászótechnikát használja, és az se zavarja a rutinos srácokat és csajokat, ha öt méter magason nincs meg elrugaszkodásból a következő fogás, vastag, puha szivacsra lehet lezuhanni. A jelölések kissé foghíjasak voltak, én meg csak a kötéllel biztosítottat ismerem, mindenesetre azt mondanám, hogy francia jelölésben nagyjából 4a / b / c / 5a, UIAA-ban pedig IV-es és V-ös utakra próbálkoztam rá, elnézést azoktól, akik a boulderes jelölést jobban ismerik. Azért pár negatívabb és nehezebb útra és formára is rápróbálkoztam, csak jóval kisebb sikerélményem volt.

Az edzés után egyből meg is lehet kávézni, az esti végzősök pedig egy Estrellát is csapoltathatnak maguknak
Az edzés után egyből meg is lehet kávézni, az esti végzősök pedig egy Estrellát is csapoltathatnak maguknak [+]

Egy ilyen kis mászóedzés egyébként másfél óra alatt megvan öltözőtől öltözőig, elfárad ugyanis az alkar, viszont kifejezetten jól esett, hogy a felsőtestet terheltem meg több tízezer MWC-s lépés után, ami sok-sok kilométert beletett a combjaimba. Külön öröm volt, hogy a középen elhelyezett falakon azok tetejéig ki lehetett mászni, majd egy kis hídon és lépcsőn keresztül leereszkedni, így kispórólva a visszamászást. Ez akkor hasznos, amikor igazán nincs fogás és megadta magát az alkar.


[+]

Gyerekfalak, edzőterem, campus és fingerboard felszerelések és egyéb, specifikus erősítő kellékek akadnak, no és egy adag jókedv, mert azok se huppantak a szivacsra csalódottan, akik egy komolyabb boulder problémát nem tudtak sikerrel abszolválni. Most egy kis edzés utáni pihenő jól jön, mert nemsokára indulunk egy állítólag nagyon menő, magyar vonatkozású szabadulószobába, de az már egészen más feladatok elé fog állítani. Reggel pedig haza Ferihegyre, hogy mi is megízleljük a csípős magyar kora-tavaszt, ezúton is szorítunk, hogy olvasóink túléljék a kemény mínuszokat.

MobilarenaSEAT AtecaLG V30

Előzmények

Hirdetés