Hirdetés

Naviblog: Bury CV 9040 Bluetooth kihangosító

Kicsit most elkalandozunk a klasszikus navigációs témáktól, hiszen a Smartshop nemrégen megkezdte a Bury márkájú mobilos kiegészítők árusítását, melyből kaptunk is egy szép csokorral. Elsőként a CV 9040 típusjelű kihangosítót mutatjuk be, ami az autóban és lakásban, irodában egyaránt használható. A dobozban a kihangosítón felül ott van egy autós töltő (hálózati töltő külön kapható), egy külső mikrofon, közel 3 méteres vezetékkel, a felszereléshez szükséges kiegészítők, illetve egy passzív tartó, továbbá egy tok, amiben használaton kívül tárolhatjuk. A használatit tartalmazó CD-t, illetve a gyors útmutatót kissé eldugták, ehhez teljesen ki kell szedni a doboz belsejét. Maga az eszköz külsőre elég jó benyomást kelt, szinte teljesen ezüst, egyedül a kijelző körüli rész fekete. A bekapcsolás és a készülékkel való párosítás rendkívül egyszerű. Csupán ki kell nyitnunk a kijelzőt, amit az oldalán lévő rejtett gombbal tudunk megtenni. A képernyő többféle szögbe állítható, így mindig jól láthatjuk.

Kihajtás után automatikusan be is kapcsol, a kikapcsoláshoz csupán össze kell csuknunk. Ha kinyitottuk, akkor a mobilunkról rákeresünk a kihangosítóra, majd összepárosítjuk és máris működik. A készülék kezelése érintőképernyő segítségével történik, semmilyen gomb nem található rajta. A főképernyőn összekapcsolás után nem csak a saját, hanem a telefon akkumulátor töltöttséget is jelzi, akárcsak a hálózati térerőt, a szolgáltató és a csatlakoztatott készülék nevét (Bluetooth név). A főképernyőn négy nagy ikont találunk, amikkel a tárcsázót, a telefonkönyvet, a hanghívást és a további opciókat nyithatjuk meg. Igaz, hogy a menü magyarul nem tud, azonban a kezelése annyira egyszerű, hogy ez nem okoz komoly gondot.

Az autóban való használata igen egyszerű. Először a passzív tartóra fel kell szerelni a fém pántot, ezzel tudjuk a napellenzőre felrögzíteni. A passzív tartóba egy mozdulattal belepattintjuk az eszközt és már mehetünk is. Ha nem kedveljük ezt a megoldást, akkor a fémpánt helyett a tartó aljára két, a csomagban mellékelt kétoldali ragasztót tehetünk fel, ennek segítségével a műszerfalon is rögzíthetjük. Azonban a pánt nélkül is jól használható, mivel az alján négy gumitappancs van (a tartón és magán a kihangosítón is), ezekkel asztalon is magabiztosan tartja magát. Mivel a hangszórók a kihajtható kijelző mögött vannak, így ilyenkor sincs gond a hangzással. Mi több, mivel ilyenkor a kijelző fordítva van a napellenzős módhoz képest, a beépített szenzor révén automatikusan átfordítja a képernyőt, tehát mindig helyesen látjuk.

A tesztelés közben a napellenzőre volt elhelyezve és kíváncsiságból a saját mikrofonját se csatlakoztattam. Ez azonban nem okozott semmilyen problémát, a hangszóró a kihangosítón szólt, míg a mikrofon szerepe megmaradt a mobilnak. Persze ezt nem teljes értékű dolog, mivel nálam a telefon egy passzív tartóban volt, ha a zsebemben lett volna, nyilván nem sokat értenek abból, amit mondok. A hangszóró (illetve hangszórók, mert kettő van belőle) egyébként minőségre és hangerőre is teljesen megfelelő volt, a másik félnél sem panaszkodtak semmilyen problémára. A CV 9040-ben van néhány okos extra is a szimpla kihangosításon és érintőképernyőn túl. Az egyik ilyen a hangvezérlés, ami nem csupán a hívásoknál használható, hanem kvázi az egész eszköz is vezérelhető hanggal. Mi több, nem csak mi vezérelhetjük hanggal, hanem a készülék is képes hangos visszajelzésre a teljes menüben, így akár nem is kell a kijelzőt nézni használat közben. Van zajszűrés funkciója is, ami nyilván nyitott ablaknál vagy kevésbé halk autónál jöhet jól. A bejövő hívást saját csengőhanggal jelzi, és mellé hangosan be is mondja a hívó nevét és a telefonszám típusát (mindez természetesen a kijelzőn is látható).

A telefonkönyv áttöltése ma már elég általános, ahogy a saját híváslista is. Képes az üzeneteket is megjeleníteni, mi több, beérkező üzenetnél fel is olvassa. Ez egy magyar üzenetnél mondjuk nem igazán jól használható. Sajnos az üzenetek megjelenítése nem minden mobillal működik, egy Motorola Milestone-nal nem, egy régi Nokia 6310i-vel ment. A Bluetooth összesen 10 párosított mobilt tud tárolni, egyszerre viszont csak egy kapcsolódhat rá (a hamarosan érkező CV 9040 Plus már multipoint-képes lesz). Állítható a kijelző fényereje, illetve a háttérvilágítás kikapcsolásának ideje, bónuszként pedig nappali és éjszakai módja is van, ami a beépített fényszenzornak köszönhetően automatikusan működik. Választhatunk színtémát is, illetve újrakalibrálhatjuk a kijelzőt, ha nem megfelelően reagál. Az üzemidőre a gyártó 3 órányi folyamatos beszélgetést, illetve 50 óra készenlétet ad meg. A Bury CV 9040 ára a cikk megjelenésekor 41 900 forint. Ez ugyan nem kevés pénz, viszont cserébe egy olyan eszközt kapunk, ami mind autóban, mind azon kívül is jól használható, villámgyors a beüzemelése, nem kell drága pénzért fixen beszerelni a kocsiba, továbbá jó hangminőséget és okos extrákat is tud.

Rusi

Azóta történt