Nem fejleszt több egyedi processzormagot a Samsung?

A Samsung, ultramobil piacra szánt rendszerchipeket tervező üzletága számos tekintetben próbált egyedi megoldásokat kínálni, így többek között az egyes lapkákba tervezett, nagyobb teljesítményű processzorklaszterekhez egyedi fejlesztésű processzormagokat használtak.

A Statesman információi szerint ennek most vége, a cég ugyanis lelövi az egyedi processzormagokat tervező austini részleget, és pár száz dolgozótól meg is válnak.

A Samsung a jövőben az ARM gyárilag licencelhető, Cortex-A70-es sorozaton belüli megoldásait fogja használni, ezen belül is várhatóan a Cortex-A76-et és Cortex-A77-et. A döntés hátterében valószínűleg az húzódik meg, hogy az Exynos sorozatú lapkákat a cég nem minden piacon alkalmazza, vagyis sok ultramobil eszközükben Qualcomm Snapdragon SoC dolgozik, főleg azokban, amelyeket az Egyesült Államoknak, illetne Kínának szánnak. Arányaiban tehát nem éri meg az egyedi processzormaggal kapcsolatos anyagi kiadás, miközben ennek az eladásokra vonatkozó hatása megkérdőjelezhető. Minden bizonnyal pont ugyanolyan eredményeket érnének el az Exynos rendszerchippel szerelt fejlesztések, ha azok gyári ARM magot használnának.

A fentiek mellett az ARM frissebb fejlesztésű, nagyobb teljesítményű magjai igen erősnek mondhatók, nehéz ezeket lényegesen túlszárnyalni, miközben egy egyedi dizájn sokkal többe kerülne, mint egy Cortex-A77-es licenc. Logikusan tehát manapság nem sok érv szól az egyedi tervezésű processzormagok mellett, ha ezeket az adott gyártó egy ultramobil eszközbe szánja.

Kiegészítés: A Samsung az Android Authority számára megerősítette az érintett részleg bezárását, amelynek keretében 290 embert bocsátanak majd el a vállalattól.

Hirdetés