Nem fektethetnek be amerikai cégek a Xiaomiba

Katonai feketelistára került a Xiaomi több más céggel együtt, egyelőre nem reagáltak semmit.

A Xiaomi is rákerült arra listára, amely most kilenc céggel bővült (többek között a kínai chipgyártó SMIC-vel is), így összesen 35 cég szerepel rajta. Az amerikai kormányzat szerint ezek a vállalatok együttműködnek a kínai hadsereggel, ezért egy tavaly novemberi döntés értelmében amerikai cégek nem fektethetnek be ilyen vállalatba.


[+]

Fontos tudni, hogy ez a lista nem azonos a kereskedelmi embargók kapcsán létező listával, amire a Huawei is felkerült és ezzel elveszített egy csomó licencet, valamint beszállítót, a katonai feketelista csak a befektetést tiltja amerikai cégek számára. Noha ez egy 1999-es döntés, a Pentagon csak idén kezdte el összeállítani a listát, értelemszerűen a Trump-adminisztráció Kínával szembehelyezkedő politikájával összefüggésben.

A Xiaomi nem kívánta kommentálni a helyzetet (ők egyébként sem kommentálnak soha semmit), kínai kormányzati részről sem érkezett még egyelőre reakció. Ez a korlátozás egyelőre nem lesz hatással a Xiaomi szállításaira és üzletmenetére, ugyanakkor egy jelzésképp is felfogható, hogy nincs kizárva, hogy a technológiai cégek közül a Huawei után a Xiaomi is célkeresztbe kerülhet, noha az amerikai választási eredmények valamelyest tompíthatják ezt a folyamatot, adott esetben le is állíthatják.

A Xiaomi mégiscsak kiadott egy szűkszavú nyilatkozatot, amit idézünk: "„A Vállalat minden országban, ahol üzleti tevékenységet folytat törvényesen, a helyi jogszabályoknak megfelelően működik. A Vállalat polgári célú termékeket és szolgáltatásokat állít elő a lakosság számára. Megerősíti, hogy a kínai hadsereg nem tartozik a tulajdonosai közzé és nem is áll annak ellenőrzése alatt, valamint nem minősül a “Kínai Kommunista Hadsereg Vállalatának”, ahogy azt az NDAA (honvédelmi engedélyezési törvény) meghatározta. A Vállalat megteszi a szükséges intézkedéseket a Vállalat és részvényesei érdekeinek védelmében. A Vállalat mérlegeli a lehetséges következményeket és felméri azoknak a teljes cégcsoportra gyakorolt hatásait. Amint esedékessé válik, a Vállalat újabb nyilatkozatot fog tenni.”

Azóta történt

Hirdetés