Nem lesz extra adó a mobiltévén

Az Európai Unió a korábbi tervekkel ellentétben úgy döntött, hogy mégsem tűzi napirendre a mobiltévé funkciókat felvonultató telefonok és tévévevők 14 százalékos különadójának megszavazását. A Reuters értesülése szerint az Európa Tanács még 2008 december 10-én terjesztette elő a bizonyos telefonok „multifunkciós eszközökké” történő avanzsálásának ötletét, mely 14 százalékos extra adóval sújtott volna bizonyos termékeket.

Az ötletet élesen bírálta a teljes iparág, míg Azzedine Boubguira, a párizsi székhelyű DiBcom vezetője egyenesen végzetesnek nevezte az ötletet, hiszen így is nehéz eladni a havidíjas szolgáltatásokat, ha pedig még a telefonok árát is jelentősen megnöveli, akkor senki sem lesz hajlandó tévévevős mobilokat venni, illetve gyártani. A Reuters értesülései szerint az Európai Unió elsősorban a Nokia és a Sony Ericsson nyomására vetette el az ötletet.

Ewa Bjorling, svéd gazdasági miniszter üdvözölte az EU döntését, hiszen szerinte több termékre és ingyenesen elérhető szolgáltatásra van szükség nem pedig azok szándékos visszavetésére. A Nokia szóvivője szintén pozitívan nyilatkozott a tervezet elvetéséről, hiszen ezzel a szolgáltatások terjedését komolyan gátoló bizonytalansági faktor semmisült meg.

Előzmények

Hirdetés