Ezért füllent és mond igazat a Xiaomi a 12S Ultra szenzorméretéről

Semmilyen metrika szerint nincs meg az 1" – kivéve az iparági sztenderdet. De nagyapa, mi az a vidikoncső?

A Xiaomi idén is kameratelefonos trónra tör abszolút elitkészülékével, és a 12S Ultrát pont ugyanolyan nehéz lesz nyugaton megkaparintani, mint a rendkívül kis darabszámban idelátogató elődjét. A YouTube-os influencerek, mint például a gyötrővideóiről ismert Zack Nelson viszont gyakran bérmentve kapnak egy-egy példányt, elvégre népszerű klipjeik értéke felbecsülhetetlen a gyártók számára – már ha nem derül ki valami turpisság, ami után valószínűleg megbánják a megjelenést.

A fenti gyötrővideó is hagyott némi kívánnivalót maga után környezetbarátnak mondott, ám könnyen karcolódó, sőt: lebontható és idővel cserére ítélt hátlapjával, és a szerkezet is megreccsent a hajlításpróbán, de nem tört ketté és a komponensek sem sérültek. Ami már csak azért is jó hír, mert így Zack gondtalanul benézhetett a házba, illetve a méretes kameraüveg alá, hogy szemügyre vegye a 12S Ultra legfőbb megkülönböztetőjegyét: a marketing középpontjában lévő, 1"-es, 50,3 megapixeles Sony IMX989 kameraszenzort. Amit viszont talált, annak sem a gyártó, sem az érdeklődők nem fognak örülni.

A fotózásra szánt szenzor sem széltében, sem hosszában, sem pedig átlósan nincs 1" méretű, még csak megközelítőleg sem. Akkor most belehazudik a gyártó a vásárló képébe? Igen is meg nem is: itt jön a képbe a fotózásban a szenzorméreteket illető, régmúltra visszanyúló és furcsa elnevezési praktika, ami semmiképpen sem felhasználóbarát vagy egyenes. A specifikációban szereplő méretet általában nem úgy adják meg a gyártók, hogy lemérik magát az effektív szenzorpixeleket kínáló lapkát, hanem az 1950-es években elterjedt vidikoncső átmérőjét veszik alapul, amibe a szenzor kerülne – már ha ilyet a mai digitális fényképezőgépek és okostelefonok használnák, de amúgy nem tesznek.

Egy vidiconcső, amit okostelefonben nem érdemes keresni
Egy vidikoncső, amit okostelefonben nem érdemes keresni (forrás: FrWiKi) [+]

A vidikoncső olyan katódsugárcső volt annak idején, amit elsősorban televíziós felvételek rögzítésére használtak a videojel előállítására, és az a felület, amely a jelet beolvasta, jóval kisebb volt a kameracső teljes átmérőjéhez képest, a metrikát mégis az utóbbihoz viszonyították egy olyan korban, amikor speciel senkit nem érdekelt felhasználói vagy nézői oldalról az efféle méricskélés.

1"-es Vidicon-csatorna átmérője és a valós szenzorméret azon belül
1"-es vidikoncső átmérője és a valós szenzorméret azon belül (forrás: DP Review) [+]

Mégis gyakran ezt a sztenderdet követik a modern kameraszenzorok kategorizálásakor, ezért a valóságban egyenesebb volna 1/3", 1/2" vagy 1" típusú kameraszenzorokról beszélni. A Xiaomi marketingcsapata viszont előszeretettel nevezi a lapkát 1" méretűnek úgy, hogy a valóságban nem akkora, és ebből a szempontból még csak nem is lóg ki a sorból, mert speciel a Sony is ekkora szenzorméretről beszél az Xperia PRO-I kapcsán, és az a telefon még csak a teljes, effektív felületet sem használja ki kattintáskor.

A Xiaomi 12S Ultra marketinganyagából
A Xiaomi 12S Ultra marketinganyagából [+]

A csúsztatás és a zavarba ejtő metrika kétségtelenül kellemetlen, az viszont mindenképp jó, hogy a 12S Ultra főszenzora valóban méretesebb saját 1/1,12" típusú elődjénél, illetve a piacon lévő ellenfelek abszolút többségénél. Innentől pedig már az algoritmuson múlik minden, amiben a Xiaomi egyre jobb, de azért mindig van tér a további finomításra. Végeredményben viszont mégis csak jobb lenne, hogy ha már hüvelykekkel, milliméterekkel és nanométerekkel dobálóznak a gyártók, akkor konkrétan a vonalzó is ugyanazt mutassa.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés