Nem népszerű az MMS

A GfK Csoport januárban és februárban 10 európai országban végzett felmérést a 15 évnél idősebb korosztály körében a mobiltelefon-használati szokásokról. Az országonként 1000 fő megkérdezésén alapuló kutatásban Ausztria, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna vett részt.

A felmérés adatai alapján elmondható, hogy a régióban átlagosan négyből három ember rendelkezik mobiltelefonnal. A tízből csupán négy országban – Bulgária (59 százalék), Ukrajna (62 százalék), Románia (63 százalék) és Oroszország (68 százalék) – marad el a mobiltelefon-ellátottság aránya a 75 százalékos régióbeli átlagtól. Hazánkban a lakosság 79 százaléka rendelkezik mobillal, amely átlaggal megelőzzük Horvátországot és Szlovákiával azonos szinten állunk.


Mobiltelefonnal rendelkezők aránya (Forrás: GfK Csoport)

A nagy többség mind a tíz országban egy készülékkel rendelkezik. Egyedül a Cseh Köztársaságban haladja meg a 10 százalékot azoknak az aránya, akik kettő vagy ennél több telefont birtokolnak. Magyarországon – Ausztriához, Oroszországhoz és Ukrajnához hasonlóan – ez az arány 5 százalék.

A szlovének a legaktívabb sms-küldők

A rövid szöveges üzenetek küldését tekintve legaktívabbnak a szlovének bizonyultak: itt a megkérdezettek 79 százaléka küld naponta legalább egy sms-t. Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában és Ukrajnában szintén meghaladja a régióban mért 60 százalékot azoknak az aránya, akik napi rendszerességgel sms-eznek. Magyarországon a napi sms-aktivitás – Romániához hasonlóan – a válaszadók 46 százalékára jellemző. Ennél is alacsonyabb ez az arány Ausztriában (36 százalék) és Bulgáriában (33 százalék).

A naponta legalább egy sms-t küldők körében folytatott megkérdezés során kiderült, hogy az egy nap elküldött sms-ek száma Horvátországban a legmagasabb: itt átlagosan 5,4 sms-t küldenek a naponta. A dobogó második fokán Oroszország áll napi 4,5 sms-sel, a harmadik helyen pedig Csehország és Ausztria osztozhat napi 4,2 szöveges üzenettel.

Az mms-küldésben szintén Szlovénia jár az élen 24 százalékos aránnyal, ami több mint duplája a régióban mért 11 százalékos átlagnak. Multimédiás üzenetek küldésében második helyen Ukrajna (16 százalék), harmadik helyen pedig Szlovákia (13 százalék) áll. Magyarországon egyelőre a lakosság 3 százaléka küld csak napi rendszerességgel mms üzenetet. A napi rendszerességgel mms-ezők közül Oroszországban küldik átlagosan a legtöbb (3) multimédiás üzenetet naponta. Ausztriában átlagosan 2,6 alkalommal, Magyarországon pedig 1,9 alkalommal továbbítanak multimédiás üzenetet naponta.

A mobilosok Bulgáriában (23 százalék), Oroszországban (21 százalék) és Ukrajnában (20 százalék) mondták azt, hogy a jövőben biztosan többet fognak telefonálni. Magyarországon ez az arány 2 százalék, amely a régióban a legalacsonyabbnak számít. A válaszadók Oroszországban (8 százalék), Ukrajnában és Szlovákiában (7-7 százalék) nyilatkoztak úgy, hogy egyértelműen többet fognak sms-ezni. A multimédiás üzenetek küldése kapcsán azonban már azoknak az aránya a legnagyobb, akik saját bevallásuk szerint a jövőben egyértelműen nem kívánnak több mms-t küldeni. Oroszországban a megkérdezettek 18 százaléka, Bulgáriában 17 százalékuk, Romániában pedig 16 százalékuk nyilatkozott így.

Hirdetés