Nokia Eco Sensor koncepció

A Nokia „Eco Sensor” egy igen komplex koncepció, mely magán a bemutatott eszközökön túl azok alkalmazott technológiai megoldásait is felvázolja, mely egyértelműen kijelöli a finn gyártó jövőbe vezető útitervét is. Az „Eco Sensor” célja olyan környezet számára kevéssé terhelő megoldások és technológiák alkalmazása, mely segítségével a hordozható eszközök még jobban szolgálhatják a tulajdonosukat és mindazokat akik a tulajdonosuk számára fontosak. Az Eco Sensor maga két részből áll, egy mobiltelefonból és egy érzékelő egységből mely lehet egy csuklópánt vagy akár nyaklánc is. A két eszköz közötti kapcsolatot az NFC (Near Field Communication – rövidtávú rádiós kapcsolat) teremti meg, mely rendkívül kis energiát igényel. Az érzékelő a lehető legkompaktabb kivitelt kapja és alapvetően három csoportba sorolható dolgot mér.

A környezet feltérképezése érdekében méri a levegő gázösszetételét (széndioxid, szénmonoxid és ózon) valamint az ultraibolya sugárzás mértékét. Az időjárás monitorozása érdekében méri a légnyomást, a levegő relatív páratartalmat és a külső hőmérsékletet, míg a személyes egészség feltérképezése érdekében méri a pulzust, a környezeti zajszintet és a sporttal kapcsolatos mozgásokat is. Ezen adatokat a kapcsolatban álló mobiltelefon képes kiértékelni és azokat az ismerősök számára is elérhetővé tenni. A Nokia Eco Sensor koncepció igen komoly környezetvédelmi előírásoknak kíván megfelelni. A legfontosabb előrelépés a nyomtatott elektronikai megoldások alkalmazása, mely segítségével az áramkörök és komponensek nyomtatásos technológiával készülhetnek mely olcsóbb gyártást és akár 50%-kal is kevesebb anyagszükségletet igényelhet. A cég célja a természetese alapú műanyag és gumi szerű anyagok használata melyek később könnyen lebonthatóak. Az újrahasznosítási ötletek során a Nokia felmérte az autók fémvázainak mobiltelefonburkolatként való hasznosításának lehetőségét is, mely az iparágak közötti hulladék újrahasznosításában is fontos mérföldkő lehetne.

Az egyik legfontosabb lépés mégis az energiafogyasztás mérséklése és az alternatív energiák használata. Az érzékelő egység például napelemeket is tartalmaz majd, de kinetikus energiák, mint például a testhő vagy a mozgási energiát is felhasználhatja forrásként, mely töltésmentes működést eredményezhet. A mobiltelefonokban egyre gyakoribb lesz az OLED megjelenítők használata mely nem csak az alacsonyabb fogyasztásuk miatt érdekesek, de lényegesen kevésbé terhelik a környezetet, mint a jelenleg alkalmazott TFT megjelenítők. A Nokia Eco Sensor koncepció célja tehát kettős: egyrészt kisebb, könnyebb és az emberek mindennapi életét jobban kiszolgáló eszközöket kíván megvalósítani, másrészt pedig a környezet számára kevésbé terhelő megoldásokra kíván alapozni, mely egyben a jövő záloga is.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés