Nokia HERE – térképek minden platformra

Stephen Elop, a Nokia első embere jelentette be a térképes szolgáltatások jelentős átalakítását, mely mostantól HERE néven lesz elérhető, méghozzá nem csak saját, hanem konkurens platformokra egyaránt. A finn gyártó célja egy operációs rendszerek között átívelő térképes szolgáltatáscsomag és keretrendszer megalkotása, mely a fejlesztők előtt is nyitva áll, bármilyen platform is legyen a cél. A számítógépes böngészőből a here.net címen elérhető térképen, illetve az iOS 4.3 vagy újabb, Android 2.2 vagy újabb, MeeGo, webOS és BlackBerry 7 alapú eszközökön m.here.net linken elérhető mobil verzió útvonalak és helyek keresésére, kedvenc helyek kollekciókba rendezésére, C3 Technologies által biztosított precíz 3D épületnézetek és gömbpanorámás utcaképek megjelenítésére, sőt akár térképhibák javítására is lehetőséget teremt.

Az iOS-alapú készülékek tulajdonosai rövidesen egy ingyenes HTML5-alapú alkalmazást is beszerezhetnek majd az App Store online piactérről, mely letölthető térképek segítségével offline hangos navigációra is képes, igaz, csak gyalogos üzemmódban. A kifejezetten városi és gyalogos használatra szánt HERE Maps for iOS 500 városban tömegközlekedési útvonalak tervezésére és követésére is képes, valamint valósidejű útinfó adatok is megjeleníthetőek. A kedvenc helyek kezeléséhez Nokia vagy Facebook fiók szükséges, továbbá a helyszínek és útvonalak megosztására szöveges üzenetben, e-mailben és közösségi oldalakon is lehetőség nyílik.

A HERE szolgáltatáscsomag megnyitásával együtt a Nokia és a Mozilla stratégiai együttműködési megállapodása is bejelentésre került, mely célja a HERE Maps szolgáltatások beágyazása a Firefox operációs rendszerbe, illetve a kapcsolódó programozói felületek biztosítása. A finn gyártó természetesen a legnagyobb piaci részesedéssel bíró Android platformot sem felejtette szem elől, ahol a fejlesztőket vette célba a HERE Android API leleplezésével. Az alábbi videón látható referenciaalkalmazás jól szemlélteti, hogy a finn gyártó programozói felületével, 3D épületképeivel, utcai nézeteivel és kibővített térképeivel milyen alkalmazások készítésére nyílik lehetőség, mely természetesen könnyedén más platformokra is átültethető lesz. A Nokia a Lumia 820 és 920 tulajdonosokról sem feledkezett meg, akik számára a City Lens LiveSight funkcióval feltuningolt változatát mutatta be, mely a kamera által látott épületek felismerésével még pontosabbal tudja térben elhelyezni a POI katalógusban szereplő látnivalókat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés