Nokia: Jó választás a Windows Phone

Piaci elemzők szerint a Motorola felvásárlásával a Google igen veszélyes vizekre evezett, hiszen rövidesen a saját gyártópartnereinek közvetlen riválisává válhat az okostelefonok és internettáblák piacán. A keresőóriás szerint a Motorola 17 000 bejegyzett és további 7000 elfogadásra váró szabadalma rendkívül erős jogi védelmet jelenthet a teljes Android ökoszisztéma számára, mely mellett a hardver és szoftver házon belüli optimizálása is új fejezetet nyit majd a platform életében, de persze kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a többi partnerre. Az egykoron ezüstérmes gyártó ugyan továbbra is külön üzletágként folytatja majd működését, ám a hardver és szoftver közös fejlesztése egyértelműen a Motorola malmára hajtja majd a vizet, pláne akkor, ha a rendszerfrissítések is hónapokkal a konkurens megoldások előtt kerülhetnek kiadásra.

A Nokia szerint a Motorola felvásárlása is egyértelműen igazolja, hogy jó döntés volt a Microsoft mögé felsorakozni, melyet várhatóan a többi gyártó is felismer majd és ez komoly lökést adhat a teljes Windows Phone ökoszisztéma számára. A finn gyártó tehát nem igazán hisz a Google nyílt platform iránti elkötelezettségében, hiszen a befektetők előbb-utóbb látni szeretnék az akvizíció megtérülését. A Nokia vezetőjének szavaiból az is kiderült, hogy a szellemi tulajdonait elsősorban a Windows Phone platform innovációra és fejlesztésére kívánja felhasználni, de adott esetben kész a jogi védelemre is.

A Nokia 1990 óta körülbelül 35 milliárd eurót fordított kutatás-fejlesztésre, melynek köszönhetően világszerte 42 000 levédetett megoldása került bejegyzésre 11 000 szabadalomcsaládban. A finn gyártó kezében van az esszenciális – vagyis a technológia megvalósításához elengedhetetlen, ugyanakkor kötelezően licencelendő – GSM szabadalmak 45, UMTS (3G) szabadalmak 30, és CDMA200 szabadalmak 15 százaléka, melyek licencelése nélkül sem telefonok, sem hálózati elemek létrehozása nem lehetséges.

Azóta történt

  • Nokia 703: Mango Finnországból?

    Egy kiszivárgott prezentációs oldal tanúsága szerint novemberben debütálhat a Nokia „Sea Ray” belső néven fejlesztett Windows Phone Mango alapokon nyugvó mobilja.

Hirdetés