Növekedésnek indult a globális mobilpiac

Nem sokkal ugyan, de évek óta először növekedést tud felmutatni a szegmens.

Valószínűleg igazuk volt azoknak az elemzőknek, akik a régóta stagnáló, majd 2017 óta lassú, de folyamatos csökkenést mutató mobilpiac megváltását az 5G technológia elterjedésétől várták. Éves összehasonlításban az idei harmadik negyedévben 1 egész százalékos erősödést produkált a szegmens, ami valószínűleg a Huawei kimagasló hazai teljesítményének is köszönhető, ami nemzetközi viszonylatban 29%-os növekedésre fordítható le, noha világszinten kevesebb leszállított készülékkel számolhatnak.

A Samsung még mindig magabiztosan vezet, éves összehasonlításban 11%-kal több készüléket szállítottak le, ami piaci részesedés tekintetében 2,4%-os növekedést jelent a gyártónak. A sokrétű A széria, a jövőre elérhető, integrált 5G modemmel szerelt saját szett (Exynos 980) és a jelenleg elérhető 5G képes készülékek (S10 5G, Note10 5G, A90 5G) jelentősen hozzájárultak az eredményekhez.

Az Apple ugyan kivár az 5G technológiával (vagy inkább nem sikerült megegyezni a Qualcommal...), de az új széria kedvezőbb árazása és továbbfejlesztett kamerarendszere mérsékelte a veszteségeket, amelyek nyilván bevételben nem, de nemzetközi piaci részesedésben még mindig visszaesést (1,1%) jelentenek éves viszonylatban. Igaz, 2019 Q1-gyel és Q2-vel ellentétben legalább nem két számjegyű a probléma (7%-kal kevesebb leszállított készülék), amit a jövőre esedékes, belépő szintű iPhone kompenzálhat. Az Oppo előretörése pedig komolyan fenyegeti a Xiaomi eddig stabil pozícióját a negyedik helyen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés