nVidia GoForce 5500: Az erő sötét oldala

Az új vezérlő a multimédia összes területén bizonyítja erejét. A valódi 24 bites hangmotor nem csak különböző hatásokkal, basszus kiemeléssel, ekvalízerrel és térhatás fokozással tudja lejátszani az MP3, WMA és eAAC+ hangokat, de akár át is tudja úsztatni azokat (crossfade). Természetesen a régebbi MIDI hangok élvezetéről sem kell lemondani, hiszen 64 szólamú polifónia áll rendelkezésre.

A lapkába épített kijelző vezérlő is elégé jövőbe mutató. A fő kijelző akár 1024 x 768 képpont felbontású is lehet természetesen 24 bites színmélység mellett, de mindamellett megbírkózik a kagylótelefonok másodlagos kijelzőjével is, sőt külső televíziók vezérlését is közvetlenül ellátja. Arról, hogy legyen is mit mutogatni ekkora felbontású megjelenítőn az egészen 720 x 576 képpontos felbontásig használható hardveres MPEG-4 és fejlettebb H.264 dekóder gondoskodik. A vertikális és horizontális irányultságot épp úgy hardveresen kezeli, mint a 16 bites színek 24 bitesre konvertálását, vagy az átlátszóság és rétegek kezelését.

A multimédiához hozzátartozik a kamera is! Az nVidia is így gondolta, éppen ezért az új lapka rögtön két kamerát is képes kezelni. A videóhíváshoz használt kamera jelét akár 320x 240 képpont felbontásban 15 kép/mp mellet képes továbbítani MPEG4 formátumban 384 kbps sebesség mellet, de a fő kamera 10 megapxieles is lehet, melyről az előképet automatikusan a fő vagy másodlagos kijelző előnézeti ablakába továbbítja. A képeket közvetlenül JPEG formátumban menti, de akár 720 x 576 képpont felbontású MPEG4 videók rögzítésére is fut erejéből.


Vajon a gyakorlatban mire lesz képes?

 

Az nVidia azért elsősorban mégis 3D megoldásairól ismert. Természetesen az új processzornak ezen a téren sincs oka szégyenkezni. A másodpercenkénti 200 millió képpont, vagy 2,67 millió háromszög kirajzolása megdöbbentő teljesítmény melyhez 40 bites feldolgozás társul! Ha már a teljesítménynél tartunk, remélhetőleg az nPower technológia valóban jól végzi a dolgát, mert a gyártó PC-be szánt modelljei legtöbbször pont emiatt, valamint a gigantikus hűtőbordáik miatt nem túl népszerűek, melyre ugye egy hordozható eszköz esetén esély sincs. A fentebb említett brutális teljesítmények valamint a 200 MHz-es órajelek számomra nagy fogyasztást, ergo rövid akkuélettartamot juttatnak eszembe, de a fogyasztás részleteit egyelőre nem reklámozza az nVidia – talán nem is véletlenül...

Hirdetés