OLED paneles vérnyomásmérő és koreai In & Out Burger

További érdekességeket hozott a Samsung az SID Display Week kiállításra.

Nem csak feltekercselhető, illetve kihúzható és hajlítható képernyőt vitt a Samsung a Los Angeles-i kijelző kiállításra: bemutatott egy olyan OLED panelt, amely megoldhatja a foldable műfaj mechanikus döntéskényszerét. A gyártóknak eddig ugyanis választaniuk kellett, hogy a hajlítható képernyő befele csukódjon, lásd a Galaxy Z Fold sorozatot, avagy kifele, gondoljunk csak a Huawei Mate Xs-re.


(forrás: Samsung Display) [+]

Kétségtelenül az előbbi a népszerűbb, elvégre a sérülékenyebb és kevésbé karcálló képernyőt jobb a hordozás idejére belül tartani, a Samsung Flex In & Out panelje mindenesetre mindkét irányban tűri a hajlítást – az amerikai hamburgeres üzletláncra hasonlító név mondjuk elég vicces.


(forrás: Samsung Display) [+]

Az egyébként nem teljesen világos, hogyan lehetne egy Fold összes komponensét úgy elhelyezni, hogy a végterméket valóban szabadon lehessen két irányba összehajtani, mindazonáltal a megoldással vékonyabbak lehetnek a jövő efféle készülékei. Hordozni célszerű lenne ugyanis a panelt befele csukva, egykezes használathoz pedig kifele hajtva.


(forrás: Samsung Display) [+]

A Samsung másik nagy dobása a kiállításon Sensor OLED Display névre hallgat, és ahogy a neve előrevetíti, nem hajlítható, hanem érzékelő fronton újít. A piacon lévő, optikai vagy ultrahangos ujjlenyomat-olvasókat valójában nem magába a panelbe integrálják, hanem az OLED pixelek mögé helyezik, amely növeli a gyártás komplikációit és költségeit.


(forrás: Samsung Display) [+]

A Samsungnak sikerült ugyanakkor a panelbe olyan fényérzékelő organikus fotodiódákat helyezni (OPD), amelyek egyfelől a megjelenítőn bárhol képesek biometrikus azonosításra, másfelől kitűnően olvasnak egészségügyi adatokat. A Sensor OLED képpontok a vérerek tágulását és összehúzódását érzékelve képesek a felhasználó pulzusszámát, vérnyomását és stressz-szintjét mérni. Két mutatóujjat a panelre helyezve ráadásul pontosabb a mérés, lévén mindkét kar vérnyomását képes leolvasni a rendszer.


(forrás: Samsung Display) [+]

Az igen vad hajlítható koncepciókkal összevetve ez a megoldás praktikusabbnak és egyszerűbben legyárthatónak tűnik, így eséllyel köthet ki hamarabb tömegtermékekben. Kíváncsi vagyok, hogy a Sensor OLED Displaynek készül-e óraképernyős változata, manapság ugyanis a csuklóra erősített kütyü az egészségkövető alapkészülék, bár a Samsung megoldása akár ki is válthatja egy karóra szükségességét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés