Opera Mini: internetböngészőt minden mobilra!

Az Opera bemutatta a Mini névre keresztelt böngészőjét. A cég kimondottan mobiltelefonokra fejleszetett szoftvere a manapság már szinte minden készülék által támogatott Java nyelven írodótt. Célja az, hogy azokon a telefonokon is megjeleníthetőek legyenek internetes oldalak, amelyeknek gyári böngészője nem alkalmas ezek kezelésére.


Egy távoli szerver végzi a formázást.

Az Opera Mini-nek mindössze WAP kapcsolatra van szüksége. A működési elv egyszerű: a felhasználó által meglátogatott oldalak egy távoli szerveren kerülnek összecsomagolásra, és innen szedi össze az Opera Mini a mutatott információt. Ez azért is jó, mert nem a telefont terheli a kép kialakításának erőforrásigényes művelete, hanem a tartalmat készen kapja.

A cég állítása szerint az Opera Mini szinte az összes Java képes mobiltelefonnal kompatibilis. A telepítés úgy történik, hogy a lelkes felhasználó elküld egy SMS-t egy megadott számra, ahonnan visszakapja az install URL-jét, amit a telefonjának böngészőjével meglátogat. Egyelőre csak a norvég TV2 szolgáltató hálózatán rendelhető meg az Opera Mini, a cég közlése szerint igyekeznek világszerte minél több mobilszolgáltatóval megállapodni.

Azóta történt

Hirdetés