Párhuzamos univerzum: iPhone klónt mutatott be a LeTV HMS-sel

Nem a dinamikus sziget lenyúlása a döbbenetes, hanem az, hogy a LeEco még létezik.

Feladvány: ki emlékszik LeTV Le 1S tesztünkre nyolc évvel ezelőttről? Nem rémálomból felriadva fogalmazódott meg a kérdés: apró szünet után megérkezett ugyanis a tulajdonképpeni folytatás, a LeTV S1 Pro, de akkor tekintsünk csak vissza a kezdetekre. Annak a kínai streaming szolgáltatónak a nagyszabású mobilos bemutatkozásáról volt szó a nemzetközi mobilpiacon, amit Jia Yueting alapított húsz éve, és amely a Netflixet is megelőzve indított fizetős online videószolgáltatást a népes ázsiai országban, tekintélyes anyagi sikerrel.

A LeTV Le 1S
A LeTV Le 1S [+]

A LeTV, majd a későbbi LeEco viszont túlvállalta magát: filmstúdiót alapított, zene streaming szolgáltatást indított, tévéket és kütyüket piacra dobott, majd az USA-ba is betette a lábát, nem kevés tőkét fordítva az ottani irodákra, értékesítésre és a Faraday Future kínai-amerikai villanyautó projektre. A tech világ üstököséből azonban egycsapásra hullócsillag lett: a túlköltekezésből kolosszális tartozások halmozódtak fel, a Vizio befektetők megnyugtatásának szánt, kétmilliárd dolláros vészfelvásárlása elbukott, perek sora indult, az alapító lelécelt Kínából pár évre, a kifizetetlen számlák csak halmozódtak és a LeEco nagy részén túladtak.

LeEco beszállítók tüntetnek elmaradt bevételük behajtásáért 2017-ben
LeEco beszállítók tüntetnek elmaradt bevételük behajtásáért 2017-ben (forrás: CGTN) [+]

Úgy tűnik, az alapító és cége kegyvesztetté vált a kínai politikai elit számára, aminek rendkívüli a befolyása a vállalkozásokra, és éppen ezért volt meglepő, hogy a vezetéssel szoros kapcsolatot ápoló Tencent és JD.com két éve a LeEcót megmentette, amely főnixmadárként támadt fel poraiból. Tavaly érkezett meg az iPhone 13-at lenyúló Y1 Pro, most pedig a 14 Prót pofátlanul lemásoló S1 Pro, dinamikus szigettel meg mindennel. Lapos kivitel csapott oldalakkal, kapszulaszerű, 5 megapixeles kameravájat köré települő szoftverfunkciókkal, négyzetes lencsekiosztás látszólag három optikával – jól sikerült a replikáció.

A LeTV S1 Pro [+]

Bizarr látvány, és még bizarrabb, hogy hátul, ha minden igaz, csak csak egy, 13 megapixeles kamera munkálkodik, a többi elem dísz, csúcstelefon helyett ráadásul belépőszintű ajánlatról van szó a 12 nm-es, helyi Zhanrui T7510 nyolcmagos chippel, amiről nem sokan hallottak még eddig (4 x 1,8 Cortex-A75 + 4 x 1,8 GHz Cortex A55 mag, Imagination 9446 GPU). A 8/128 GB-os konfiguráció 900 jüanos kezdőárral viszont baráti, hiszen 49 ezer forintra lehet átváltani, amiért 6,5"-es és 720 x 1600 pixeles LCD panel jár 60 Hz-es képfrissítéssel.

[+]

Azt, hogy valami áprilisi tréfáról lehet szó, erősíti, hogy a telefon HMS ökoszisztémával került Kínában piacra, bár a HarmonyOS logó nem szerepel a weibós sajtóanyagokon. Akárhogy is: az ötlet, hogy a kínai politikai elithez köthető befektetők kezei közül egy komplett iPhone utánzat kerüljön piacra a nyugaton kegyvesztett Huawei szoftverhátterével, több mint abszurd, és furcsa üzenetet közvetít a világ többi részének, miközben a Népköztársaságban nem veszik jó néven, ha a helyi szereplőket lenyúlással vádolják.

[+]

Legalább az S1 Pro olcsó, 5000 mAh-s telepe méretes, oldalsó ujjlenyomat-olvasójához könnyű hozzáférni, bár gyanítjuk, határozott éleivel és 9,5 milliméteres vastagságával legalább olyan nehéz lesz kezelni, mint a lapos formája miatt is kétkezes iPhone 14 Pro Maxot.

Azóta történt

Előzmények

  • Feltámadt a LeTV

    Az egyik legnagyobb kínai tartalomszolgáltató hosszú idő után új készülékkel állt elő.

  • LeEco Le 2 - majdnem LeNyűgöző

    Az egyik legújabb Le Szupertelefon sok szempontból kifogástalan, a forgalmazó által biztosított szoftververzió hiányosságai miatt mégsem tudjuk átérezni a benne rejlő nagyságot.

  • LeTV Le 1s - LeTeszteltük

    A telített kelet-ázsiai piacon is sikerült emlékezeteset alkotnia a mobilvilág egyik legújabb szereplőjének, bár a Le Supermobilok még nem állnak teljesen készen a határok átlépésére.

Hirdetés