Persze, hogy a kamerákról szól a P40 Pro

Négy oldalt kanyarodik le a méretes OLED panelt takaró védőüveg, és minden eddiginél ütősebb a fotós szett, ám a Google-szolgáltatások hiányoznak.

Ha produktivitás, akkor Huawei Mate, ha viszont tömegeknek szóló csúcskészülék, kamerás újdonságokkal, akkor Huawei P, és a recepten a sencseni óriás most sem változtat, épp csak népesebb lett az új család. Két kedvezőbb árú P40 variáns korábban elstartolt, amihez ma három csúcskészülék csatlakozik, és míg a Galaxy S20 Ultra ellen harcba szálló P40 Pro Plus várhatóan júniustól lesz megvásárolható, a „sima P40 Prót” (mert már ebből is van alapkiszerelés) máris meg tudjuk mutatni testközelből, íme:


Szinte semmi káva, de jókora kamerakapszula a P40 Pro előlapján[+]

Nem informáltak félre a kéminformátorok: valóban szokatlanul nagy kameraluk zavar bele az amúgy négy oldalon kávamentes, 6,58"-es HDR OLED panelbe, amely szokatlan, 1200 x 2640 pixel felbontást kínál, nagyjából a WQHD képpontszámmal, csak 19,8:9 arányra nyújtva. A panel 90 Hz képfrissítésre képes. A nyúlánk szelfiegységet lehetne kamerakapszulának is hívni (becézzük mostantól így), a lényeg persze az, ami benne lakozik: egy 32 megapixeles, autofókuszos szenzor és infra alapú, mélységérzékelős rendszer a portrékhoz és a 3D arcazonosításhoz.


A kapszula autofókuszos kamerát és 3D feloldást rejt [+]

Azért a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóról sem kell lemondani., a készülék fizikai védelmét pedig IP68-as minősítés szavatolja por és víz ellen. A kisebb ütődésektől a sarkoknál kiszélesedő fémkeret véd, amit két edzett üveglap fog közre, persze a telefon nem strapabíró kellék. A P40 Pro éppen ezért nem nagyon hízott elődjéhez képest, a képátlót mégis ügyesen feljebb tornázta. Hagyományos beszédhangszóró helyett ismét a panel szól a fülhöz nyomva, a korábban elveszett jack kimenet pedig 2020-ra se lett meg.


A védőüveg alul-felül lekanyarodik, az OLED panel viszont csak hosszanti oldalakon [+]

A 40 wattos vezetékes töltés, a zenehallgatás és az EMUI Desktop kivetítés így egyaránt az alsó USB-C porton zajlik, mellette monó hangszóróval és a dupla nanoSIM vagy nanoSIM/nano memory kiosztású tálcával (beépített eSIM is akad). A Mate 30 Pro virtuális hangerőszabályzójának szerencsére annyi, a hagyományos gomb a bekapcsolóval egyetemben jobbra épp hüvelykujjra esik. Felül infra kapott helyet a távirányításhoz.


A P40 Pro négy kamerát kínál hátul [+]

Mindhárom P40 terebélyes kamerarendszert kínál 3, 4 vagy 5 lencsével kiszerelés szerint, a P40 Pro középre helyezkedik ebben. A főegység immár 50 megapixeles, 1/1,28"-re növelt RYYB szenzorral és 27 mm-es lencsével (octa PD-autofókusz, OIS, f/1,9-es blende), alapból 12,5 megapixeles fotók készítésével, ám elérhető a teljes felbontás is. Többspektrumos színszenzor is besegít a pontos fehéregyensúlyhoz. Az ultraszéles egység 40 megapixeles, 10 megapixelre skálázva, (1/1,54", 18 mm, f/1,8-as Cine lencse, PD-autofókusz), a periszkópos zoomrendszer pedig 12 megapixeles (RYYB szenzor, 1/4", PD-autofókusz, f/3,4, 125 mm, OIS, 5x-ös optikai nagyítás).  A sort ToF kamera és dupla LED villanó zárja, a videofelvételi paletta 4K / 60 FPS-től 720p / 7680 FPS-is terjed. Az éjjeli videózáshoz a Cine lencse 16:1-es képpont egyesítésre is képes.

A P40 Pro közvetlen elődje mellett
A P40 Pro közvetlen elődje mellett [+]

A 4200 mAh-s teleppel és 27 wattos vezetékmentes gyorstöltéssel felvértezett P40 Pro lelke a Kirin 990 5G SoC nyolc processzormaggal, a Mali-G76MP16 GPU-val, 2 + 1 magos Da Vinci NPU-val, valamint 8 GB RAM-mal és 256 GB-os UFS tárolóval. Mindehhez 10-es Android és 10.1-es EMUI felület tartozik HMS-sel, ám Google Play-szolgáltatások nélkül, ami jócskán megnehezítheti a széria dolgát a nyugati piacokon. Főleg, mivel a készülék nem kevesebb, mint 395 ezer forinton indít hazánkban, amiből nyilván az 5G modem is kiveszi a részét, ám ettől még ez igencsak kövér összeg. A következő napokban mindenesetre tüzetes teszt alá vetjük a középső P40-et, amely a legnépszerűbb tag lehet a családban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés