Régi-új fejezetet nyit a Nord a OnePlus történetében

Megérkezett a várva-várt felső-középkategóriás OnePlus telefon, és nem szállt el az 5G-s modell árazása. Legalábbis 2020-hoz képest.

Jó hosszan készítette elő a OnePlus a Nord névre hallgató, küllemre egyébként egyáltalán nem radikális, ámde szemrevaló felső-középkategóriás telefon premierjét, amely az egykori OnePlus X lelki rokona, csak sokkal jobban fel lett szerelve. Oké: a 459 euró, vagyis a 160 ezer forint csak jóindulattal tuszkolható a felső-középkategóriába, de amikor csak úgy röpködnek a több százezrek az elitversenyben, ez nem is vészes egy 5G-s telefonért, amit elég jól felszereltek.

[+]

A 158,3 x 73,3 x 8,2 milliméteres és 184 grammos phablet ugyanis 6,44"-es Fluid AMOLED panelt kínál Gorilla Glass 5 védelemmel, 90 Hz képfrissítéssel és 1080 x 2400 pixel felbontással. Rajta kívül az előlapon pedig szinte csak a 32 (normál) + 8 megapixeles (ultraszéles) önfotós páros maradt, káva nem nagyon. A nyolcmagos Snapdragon 765G teljesítménye nincs messze a csúcskategóriától, az UFS 2.1-es tároló is megvan (a fenti áron 8/128 GB-os kombinációban, míg 192 ezerért 12/256-os kivitelben), amely palástolja a microSD bővítés hiányát.


[+]

Feltornázta az előállítási árat az integrált Snapdragon X52 5G modem és a műfajhoz szükséges extra antennamennyiség, de legalább a kamerák száma hátul is megugrott. A főszerepet a 48 megapixeles Sony IMX586 tölti be 12 megapixelre binnelt alapképekkel, PD-autofókusszal, optikai és elektronikus képstabilizálással, valamint f/1,75-ös rekeszértékű lencsével. Az ultraszéles modul szerényebb a maga 8 megapixeljével (f/2,25, fixfókusz), és zoomkamera helyett sajnos felesleges, 2 megapixeles makrókamera a hátlapi nevető harmadik (f/2,4, fixfókusz), de azért szenzorzoommal próbálkozni lehet. Akad egy 5 megapixeles portrékamera is, plusz elvileg opció a 4K / 60 FPS rögzítés a hátlapi és az előlapi főkamerával egyaránt.

[+]

Modern a Bluetooth (5.1), a WiFi (802.11a/b/g/n/ac két csatornán) a navigáció (GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou és NavIC szintén két csatornán), megvan az NFC,  a dupla nanoSIM foglalat és az USB-C port (2.0-s átvitel), melyre Warp Charge 30 wattos adapter dugva 4114 mAh-s akkumulátor tölthető, vezetékmentes opció nélkül. IP-védelem, jack kimenet vagy infra viszont már nem fért bele, de legalább a némítókapcsoló a megszokott helyén van, az ujjlenyomat-olvasó pedig a képernyőbe rejtve.


[+]

Az Android 10-et és friss Oxygen OS-t futtató Nord két hét múlva lesz elérhető szürke és kék kivitelben, az említett RAM/tárhely kombinációkban. Nyilván a puding próbája az evés, és az is igaz, hogy ha a legolcsóbb OnePlus telefon 160 ezer forinton nyit, akkor tényleg elmúltak a Flagship Killer idők. Viszont, ha a Norddal minden rendben, és a fenti hardver garantálja a márkára jellemző, makulátlan sebességet letisztult rendszer felülettel és versenyképes kamerákkal, gyorsan a OnePlus X nyomdokaiba léphet, egy generációval frissebb hálózati modemmel.

Azóta történt

Előzmények

  • Nordra keresztelhetik át a OnePlus Z-t

    Három helyett pedig négy kamerát viselhet hátul a OnePlus 5G-s, felső-középkategóriás készüléke.

  • Egy hónap múlva befuthat a OnePlus Z

    A OnePlus X utódja visszatérést jelent az ár/érték versenybe a csúcsmobilok elszállt árazása után.

  • OnePlus 8 Pro - a túlgondolt

    QHD felbontáson 120 Hz-es OLED kijelző, 5G-s képesség, bivalyerős hardver, új kamerarendszer, IP-védettség, vezeték nélküli töltés - a hosszú sor végén azonban egy 1000 eurós árcímke figyel.

  • OnePlus X - belépés csak meghívóval!

    A kínai gyártó alaposan odatette magát, amikor az idei kisebbik modelljét elkészítette, AMOLED kijelző, korrekt hardver és microSD bővíthetőség került az öthüvelykes telefonba.

Hirdetés