Stagnál az okosóra piac

Sok gyártó számított arra, hogy az aktivitáskövető, az értesítéskijelző és az okosóra műfaja jelenti majd a következő tömegesen elterjedő termékkategóriát. Úgy tűnik azonban, hogy aki a karján a telefonjával (vagy önállóan) kommunikáló kütyüt szeretne, az jó eséllyel már beszerzett egyet, és egyelőre nem tolonganak a népek az újdonságokért. Míg 2017 első negyedévében 24,8 millió ilyen ketyere került leszállításra minden gyártót egybevéve, 2018 hasonló időszakában mindössze 25,1 millióra nőtt ugyanez az adat, úgyhogy a kütyüpiac lényegében stagnáló pozícióba került.


A Huawei ColorBand A2[+]

Az Apple azért 4 millióra növelte leszállítási adatait, amivel ismét az élen van 16,1%-os részesedéssel, míg a Xiaomi második helyen áll (3,7 millió, 14,8%). Egyértelműen a FitBit az elmúlt időszak vesztese: míg 2017 elején 3 millió karra csatolható eszközt szállított le, idén csak 2,2 milliót. Ezen változtathat a 2-3. negyedévben új okosórájuk, a Versa piacra kerülése, amiből állítólag már most egymillió darabot útnak indítottak. Az elmúlt év nyertese a Huawei, amely a tavalyi első negyedévhez képest 2018 elejére közel háromszorosára növelte részesedését (1,3 millió darab, 5,2%), ötödik helyre szorítva a Garmint (1,3 millió, 5%). A Samsung nem fért bele a top 5-be az IDC felmérései szerint.


A Xiaomi Mi Band 3 többek között vízálló tulajdonságokban fejlődött [+]

A mutatók bár stagnálnak, az IDC kiemeli: a háttérben egyértelműen pozitív változások mennek végbe. Egyfelől a kütyük között megnőtt az igény az okosabb darabok iránt, illetve a bővülő szenzorkínálattal és az elmúlt évek adatainak statisztikáival a gyártók szoftverei is fejlődnek. Egyre jobb eséllyel lehetnek képesek a kütyük kialakuló betegséget és potenciális veszélyforrást azonosítani, plusz most már minden harmadik karra csatolható eszköz önálló mobilkapcsolatra képes, azaz a felhasználási lehetőségek is egyre sokrétűbbek.

Azóta történt

  • Fitbit Versa - kis lépés a FitBitnek

    ...jó sok a sportembernek. A problémás Ionic után a Versa egy kényelmesebb és kiforrottabb aktivitásközpontú okosóra. A jelentős áresés áldozatai viszont éppen sportoláskor okoznak csalódást.

  • Növekszik a hordható okoseszközök piaca

    A nem is kis mértékű fellendülés az új modelleknek és a termékek hatékonyabb differenciálásának köszönhető.

Előzmények

Hirdetés