Hirdetés

Tartozékteszt: Matt kijelzőfólia MacBookhoz

Valószínűleg ez minden idők egyik legrövidebb blogbejegyzése, hiszen egy olyan kiegészítőt tesztelünk, melyről túl sokat nem lehet írni, a létezéséről viszont mindenképp tudnia kell a világnak: matt kijelzőfólia MacBookhoz, avagy egy "miért nem nekem jutott eszembe?" típusú termék. A gyártója egyébként a Moshi, a termék neve pedig iVisor.

MacBook kijelző fólia nélkül...
MacBook kijelző fólia nélkül...

Sajnos a mai világban nem divatos matt kijelzőket gyártani. Hogy miért, arról fogalmam nincs. Mindenki ezeket a csillogó vackokat nyomja az arcunkba, ráadásul még azt is mondák, hogy ez mennyire klassz, pedig legfeljebb kikapcsolt állapotban mutat jól a bemutatóteremben. Kis fényerő mellett sem egy irodában, sem szabadtéren nem használható egy csillogó kijelző, napfényben pedig aztán főleg nem, akárhogy is játszunk a fényerővel. Bár az Apple gyakran szereti hangoztatni azt, hogy notebookjaik mennyire felhasználóbarátak, ezen a téren ez nem igaz, hiszen ők is a csillogó kijelzőket preferálják. Matt kijelzővel csak opcionálisan szállítják hordozható számítógépeiket, ráadásul nem is mindet: 13 hüvelykes MacBook vagy MacBook Pro esetén csak fényes kijelző létezik, míg a 15 hüvelykes MacBook Pro-knál 100 dolláros, a 17-es gépnél pedig 50 dolláros felár ellenében lehet ilyet rendelni, de magyarországi vásárlás esetén ez akár egy hónapos várakozást is jelent, hiszen matt gépek nem igazán vannak raktáron. Na, ilyenkor jön szóba egy olyan 9900 forintos fólia, amilyen most az én 13-as MacBookomon is van.

...és fóliával. A betekintési szög kisebb, de nincs csillogás.
...és fóliával. A betekintési szög kisebb, de nincs csillogás.

A felhelyezés egyszerű, mint egy fakocka. A cuccnak fekete széle van (mint a MacBook Pro-nak vagy a unibody MacBooknak), ragasztó csak ott van, középen nincs, tehát magára a kijelzőre nem ragad rá a fólia, így akkor sincs nagy gond, ha egy szösz rajta marad a kijelzőn a felhelyezés előtt, nem nagyon fog látszani. Ha mégis, a cuccot bármikor le is lehet szedni, a nálam lévőt egy bemutatógépről raktuk át, semmi baja nem lett tőle. Sok érdekesség egyébként nincs rajta, az egyetlen "különlegesség" a felül található, kamerának kivágott lyuk, egyébiránt a kiegészítő tényleg az, aminek mondja magát: egy fólia, ami mattá teszi a kijelzőt. Hogy mennyire? Nagyon, a csillogás minimális lesz, igaz, a betekintési szöget jelentősen rontja a tartozék, oldalról nézve mosott és ködös lesz a kép, de szemből nézve semmi különös nem változik — talán a színek egy árnyalattal halványabbak, de lehet, hogy ezt csak bebeszéltem magamnak. Aki tehát matt kijelzőben gondolkodik, de nem akar súlyos tízezreket egy megfelelő modell vásárlására költeni, netán gépe csak csillogó kijelzővel létezik, nyugodtan adjon egy esélyt ennek a fóliának. Nyilván ez sem két forint, de bizonyos felhasználási szokások mellett ez az ár bőven megtérül.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés