Teljes rendszerösszeomlást idézhet elő egy sima háttérkép

A probléma látszólag főként a Google és a Samsung készülékeit érinti, a hiba viszont alapvetően az Android rendszerben van.

Az IceUniverse hívta fel először a figyelmet a problémára Twitteren, amit annak ellenére sokan kipróbáltak, hogy pont az volt a lényeg, ne tegyék. Mi is azzal kezdenénk, hogy NE próbálja ki senki a saját készülékén (másén meg ugye végképp ne), hogy tényleg összeomlik-e a rendszer egy teljesen ártalmatlannak látszó háttérkép beállítása miatt. Az AOSP alapú egyedi szoftver, a POSP vezető fejlesztője, Davide Bianco szerint a problémát az inkompatibilis színtér okozza.

A kép az Android natív sRGB színtér helyett RGB-t használ, ami nem felel meg a rendszer sztenderd paramétereinek (az y érték meghaladja a határértéket), így elérési hibát okoz, ami a rendszer leállásához vezet. A készülékeket nem lehet visszaállítani, kizárólag a gyári beállítások kényszerítésével, ami teljes adatvesztést jelent. Ha a készülék már boot loop-ba került, a felhasználói adatokat sem lehet menteni, úgyhogy tényleg nem javasolt kísérletezni a dologgal.

Az Android 11 bétájában már nem áll fenn ez a probléma, mert automatikusan konvertálja a nem megfelelő színtért, de Android 10 vagy annál régebbi rendszer esetében ez nem megoldott. Elvileg Safe Mode-ban vissza lehet állítani a gyári háttérképet, ami egyes esetekben megoldja a problémát factory reset nélkül, de semmi nem garantálja, hogy működik ez a módszer, a Twitteren bőven van rá példa. Ha mindenképpen a saját szemünkkel óhajtunk meggyőződni a jelenségről, emulátor használata javasolt.

Hirdetés