Több mint 19 milliárdra büntették a görög Vodafone-t

Görögországban 76 millió euróra (19 milliárd 200 millió forintra) büntették a Vodafone mobilszolgáltatót, mivel felelősnek találták Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök törvénytelen lehallgatásában.

A görög bizottság döntése szerint a Vodafone nem védte megfelelően saját hálózatát, így az ismeretlen hackerek a 2004-es athéni olimpia idején lehallgathattak vezető görög politikusokat. A testület 76 millió euróra büntette a szolgáltatót. A Vodafone görögországi leányvállalata közölte: bíróságon támadja meg az ítéletet.

A hackerek 106 Vodafone-felhasználót hallgattak le, köztük a miniszterelnököt, katonai főtiszteket, emberi jogi aktivistákat és újságírókat. A lehallgatást az olimpiai játékok (azaz 2004. augusztusa) előtt kezdték és egészen 2005. márciusáig folytatták.

Az ügyben indult nyomozás nem tudta felderíteni, ki állhat a lehallgatás mögött, az egyetlen hibás a jelek szerint a Vodafone, amely nem védte megfelelően a hálózatát.

A héttagú görög bizottság a tervek szerint az ügyben meghallgatja a svéd Ericsson vállalatot is.

Theodore Rousszopulosz kormányszóvivő szerint az érintett telefonok között volt Kosztasz Karamanlisz kormányfőn kívül számos miniszter, egy volt, jelenleg ellenzéki tárcavezető és más politikusok mobilja is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés