Tolvajlás a telefontok bizniszben

A Dbrand pereli a Casetify-t, mivel utóbbi állítólag ellopta előbbi átlátszó dizájnjait.

Szövetségi pert indít a Dbrand (a.k.a dbrand) a Casetify ellen a kanadai bíróságon, mivel a felperes állításai szerint az alperes 117 jogvédett dizájnt lopott el a Dbrand Teardown termékvonalából és manipulált digitálisan, majd dobta piacra Inside Out név alatt. A Dbrand és a Casetify egyaránt gyárt okostelefonokhoz, táblagépekhez és egyéb elektronikai eszközökhöz védőtokokat és vinyl fóliákat, melyekkel a felhasználók saját igényeikhez szabhatják eszközük megjelenését. Mindkét vállalatot 2011-ben alapították, a Dbrand egyedi fóliákkal kezdte, míg a Casetify (akkor még Casetagram név alatt) a telefontokra nyomtatott Instagram fotókkal.

Az említett R0807 (ROBOT) húsvéti tojás
Az említett R0807 (ROBOT) húsvéti tojás [+]

A perben szereplő Teardown termékvonalat a Dbrand 2019-ben indította el a JerryRigEverything YouTube-csatornával együttműködésben. A fóliák és tokok elkészítéséhez az eszközöket egyesével szétszerelték, majd 2400 dpi-s felbontású fotókat készítettek a belső felépítésről, ezt követően pedig Photoshopban módosítottak rajtuk, például elrejtettek a YouTube-csatornán gyakran elhangzó mondatokat, illetve a Dbrand márkára jellemző húsvéti tojásokat. Adam Ijaz, a Dbrand vezérigazgatója a Verge-nek azt nyilatkozta, nincsenek illúzióik arról, hogy a telefonok szétszedése, lefényképezése és a fotók tokra nyomtatása az ő egyedi ötletük lenne, viszont bizonyítékaik vannak arra, hogy a Casetify az ő jogvédett dizájnjaikat használta újra saját termékeikhez. Ezeket az előbb említett húsvéti tojásokkal tudják bizonyítani állításuk szerint, példákat az alábbi videóban is mutatnak arra, hogy a Casetify tokjain látható minta a Dbrand weboldalán található fotókat felhasználva készült.

De ne legyenek illúzióink az időzítés kapcsán! Amellett ugyanis, hogy tízmillió dolláros nagyságrendű kártérítésre pereli a Casetify-t a Dbrand és a perről az alperes előzetes figyelmeztetést nem kapott, a nyilvános bejelentésnek kissé médiahack szaga is van, mivel november 23-tól bővíti a Dbrand a szóban forgó Teardown szériát. November 23-tól olyan fóliákat és tokokat is kínálnak Teardown X-Ray néven, melyeken a Haven Metrology 50 mikronos felbontással készült röntgenfelvételein látható elektronikai eszközök belső felépítése.

Hirdetés