Törölhető lesz az Apple Tárca az iOS 16 alatt

Az iOS 16 legújabb bétája megengedi a felhasználónak, hogy eltávolítsa a Tárcát az iPhone-ból. Ezzel pedig kikapcsol az Apple Pay is, ami az EU trösztellenes aggodalmainak következménye lehet.

Keddtől elérhető az iOS 16.0 béta 7 és az iPadOS 16.1 béta 1, ami meglepő újdonságot hozott magával, az Apple előre telepített alkalmazásai közül törölhetővé tette a Tárcát (Wallet), amiben a felhasználó utazókártyákat, jegyeket, igazolványokat és bankkártyákat tárolhat, illetve amin keresztül az Apple Pay fizetési rendszert is használhatja az almás eszközökön. A 9to5Mac azt írja az általuk megvizsgált kód alapján, ha a felhasználó törli a Tárcát, akkor sem NFC-n keresztül, sem weboldalakon nem fog tudni fizetni a megszokott módon, az iPhone értesítést fog feldobni, hogy ehhez szükség van a Tárca letöltésére az App Store-ból. A publikus béta az elkövetkező napokban, a kész rendszer pedig az elkövetkező hetekben lesz elérhető.

Az Apple Pay helyettesíti a kártyákat, a jegyeket és weboldalakon keresztül is biztonságos fizetési módot biztosít. Viszont csak ez az egy választható fizetési módszer van az iPhone-on, ami nem tetszik az EU-nak.
Az Apple Pay helyettesíti a kártyákat, a jegyeket és weboldalakon keresztül is biztonságos fizetési módot biztosít. Viszont csak ez az egy választható fizetési módszer van az iPhone-on, ami nem tetszik az EU-nak. [+]

Miért csinálhatja mindezt az Apple? A legvalószínűbb válasz az Európai Unió által megfogalmazott trösztellenes aggodalmak és a Hagens Berman által indított per. Utóbbi azért indult az Apple ellen, mert a vád szerint a cég versenyellenes gyakorlatot folytatott azzal, hogy belekényszerítette az Apple Pay használatába az ügyfeleket és tranzakciós díjakat számolt fel, amik a rivális androidos szolgáltatásokban nincsenek. A vád szerint a verseny hiánya miatt az Apple-t senki nem ösztönzi fejlesztésekre, ez pedig a felhasználókat és a kártyakibocsátókat is érinti.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés