Toshiba kameramodul színzajszűrővel

A karcsúsítási- és „megapixel-háború” eredményeként a technológia rohamos fejlődése ellenére is csak nagyon lassan javul a telefonokkal készített fotók minősége, hiszen a tűhegynyi optika alatt lapuló parányi szenzorok egyre kisebbre zsugorodó képpontokat tartalmaznak. A Toshiba legújabb 13 megapixeles képérzékelője például csupán 1,12 mikronos fényérzékelőkből építkezik, ám a gyártó állítása szerint a 36 százalékkal kisebb felületű képpontjai ellenére is könnyen felveszi a versenyt az 1,4 mikronos megoldásokkal. A titok nyitja a hátsó bevilágítású technológia (Back-Side iIlumination – BSI) és integrált színzajszűrés (Color Noise Reduction – CNR) kombinálása, mely segítségével másfélszeresére növelhető a jel/zaj arány, ami nagyobb ISO érzékenység használatát is lehetővé teszi a képzaj megemelése nélkül. Hogy a rendszer mennyire hatékony, az csak 2013 második felében derül ki, ugyanis a Toshiba szerint ekkortájt kerülnek majd piacra a 8,5 x 8,5 milliméteres alapterületű kameramodul köré épülő mobilok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Rejtett szenzorokon dolgozik az Apple

    Szabályozható átlátszóságú PDLC ablakok mögé rejtett ujjlenyomat-olvasó, fény- és közelségmérő szenzorral, kamerával, napelemmel, illetve szivárványhártya-letapogatáson alapuló biztonságos fizetési modellel is rendelkezhet a jövő iPhone-ja.

  • Készül a Galaxy S4 kamerája

    A Samsung jövőre érkező csúcsmodelljében parányi 13 megapixeles szenzor kaphat helyet.

  • Hajlított képérzékelőn dolgozik a Sony

    A japán gyártó legújabb szabadalma íves felület bevetésével próbálja megnövelni a kamerákban lévő szenzorok fényérzékelőinek felületét.

  • Extrém vékony optikák a láthatáron

    A Harvard Egyetem kutatói az emberi hajszálnál ezerötszázszor vékonyabb, torzításmentes lencsét mutattak be.

Hirdetés